Verhalen delen geeft hoop: het gaat ergens naartoe met de wereld

‘Heb jij wel eens iets meegemaakt waardoor je je van buitenaf aangesproken voelde?’ Als je in Slotervaart Gerben van Manen, predikant bij de Regenbooggemeente, tegen het lijf loopt zou hij je zomaar deze vraag kunnen stellen. Het is een vraag die hem al sinds zijn studie bezighoudt: hoe breng je ontmoeting met God ter sprake in deze tijd?

In coronatijd keek een groepje gemeenteleden van de Regenbooggemeente door de week met elkaar de beelden van de kerkdienst. Een man van in de negentig werd onwel. Toen hij weer bijkwam zei hij: ‘Wat jammer nou, ik zat net zo lekker naar de kerkdienst te kijken en nu heb ik de zegen gemist.’ Gerben: ‘Zoveel jaren in de kerk geweest en dan kijk je nog uit naar die zegen. Dat vind ik een mooi voorbeeld van hoe God en mens elkaar ontmoeten.’

Ik geloof dat God het gesprek zoekt met ieder mens

Gerben is gepromoveerd op de vraag: hoe breng je ontmoeting met God in deze tijd ter sprake? ‘Aan de ene kant heb je het Bijbelse verhaal en aan de andere kant alledaagse verhalen van nu. Hoe breng je die twee samen? Dat is de vraag en het is mijn dagelijks werk. Niet dat ik er expert in ben, maar ik ben er wel getuige van. Ik geloof dat God het gesprek zoekt met ieder mens, niet alleen met mensen die gepokt en gemazeld zijn in een religieuze traditie. Ook als je het zo niet duidt, gebeurt er in je leven misschien iets dat vergelijkbaar is met wat we in de kerk vieren. Daarover ga ik graag in gesprek.’

Het predikantenteam van de Regenbooggemeente bestaat uit Gerben en zijn vrouw, Nellie van Voornveld. ‘Na de middelbare school ging ik theologie studeren in Utrecht vanuit een passie voor het Bijbelse verhaal van God. Daar ontmoette ik Nellie op een dispuut. Het is wat geworden en wat gebleven. Nellie is de buurtdominee en ik ben de gemeentepredikant. Dat houdt in dat ik er vooral ben voor de gemeenschap zoals die hier van oudsher samenkomt. De buurtdominee maakt vooral contact met mensen in de buurt. Het liefst werken we zoveel mogelijk samen, zodat mensen zich openen voor elkaar. Samenwerken heeft voor ons voordelen. We zijn heel verschillende persoonlijkheden en vullen elkaar aan.’

De verhalen van de Bijbel en mensen nu verweven zich met elkaar

‘Het leukste aan het predikantschap vind ik om met Bijbelteksten of bronnen eromheen bezig te zijn in gesprekssetting. Dan gebeurt waar ik in mijn studie over heb nagedacht: de verhalen van de Bijbel en mensen nu verweven zich met elkaar. Dan zie je gebeuren wat je gelooft. Ik geloof dat het zin heeft om ervaringen als een droom, genieten van de natuur of een goed gesprek te verbinden aan God omdat we daardoor niet alleen zijn en hoop hebben dat het ergens naartoe gaat met de wereld.’

Wil je meer weten over de Regenbooggemeente? Klik dan hier.

Lees hier het interview met Nellie van Voornveld.