Jong duo gaat Protestantse Kerk Amsterdam leiden
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:03/06/2020
  • Laatste wijziging in bericht:27/02/2024

De Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) heeft sinds 26 mei een duo-voorzitterschap. Hendrik-Jan Overmeer (35) en Roel (32) vullen elkaar aan in hun verschillende achtergronden, interesses en kwaliteiten. De keuze voor een duovoorzitterschap is ingegeven door praktische en inhoudelijke afwegingen. Zij volgen Rijk van Ark op, die het voorzitterschap de laatste vijf jaren heeft vervuld.

De Algemene Kerkenraad (AK) van de Protestantse Kerk Amsterdam ziet in de beide personen verbindend leiderschap terug. Daarnaast zijn Hendrik-Jan Overmeer en Roel verschillend genoeg: Hendrik-Jan stamt uit de meer liberale hoek  en Roel uit de meer orthodoxe hoek. Beiden zijn belijdend lid bij hun wijkgemeenten (respectievelijk Westerkerk en Jeruzalemkerk). Hendrik-Jan Overmeers interesse ligt meer op het vlak van de rol van de kerk naar buiten toe en het organisatiekundig aspect, de interesse van Roel ligt meer bij de wijkgemeenten. Beiden kiezen bewust voor het duovoorzitterschap, wat past bij hun beschikbare tijd, hun visie op en ervaringen met gedeeld leiderschap.

Hendrik-Jan benadrukt: “In deze spannend tijd van Corona is het voorzitterschap van de AK een eervolle maar zeker ook een uitdagende taak. Toch zien we er naar uit om samen met alle medewerkers en medebestuurders vorm te geven aan de opdracht van de Protestantse Kerk Amsterdam vanuit het evangelie van Christus: Gods liefde gestalte te geven in onze mooie stad.”

Roel vervolgt: ‘De komende tijd zullen we van start gaan met goed luisteren en opvolging geven aan het belangrijke beleidskader 2018-2022 met de mooie ondertitel: een kerk met lef en liefde voor de stad. Samen met de wijkkerken, pioniersplekken en het bureau willen we inspiratie, rust, religie en zingeving blijven bieden, juist nu in deze tijd.”

Hendrik-Jan Overmeer (1985) is geboren in Naarden en heeft een studie-achtergrond in MBO ICT, HBO Commerciële Economie en WO Communicatiewetenschappen. Ook heeft hij na zijn studie enige tijd gestudeerd in New York, waar hij de Presbyterian Brick Church bezocht. Na zijn studie heeft hij zich ontwikkeld als Public Affairs professional (lobbyist). Hendrik-Jan is sinds 2017 Founding Team member van Deedmob, het grootste goede-doelen platform van Nederland voor gemeenten, bedrijven, campagnes en sociale organisaties in binnen- en buitenland. Daarnaast is hij onder meer bestuurslid van het landelijk Thematisch Netwerk Financiën van de VVD, lid van de ledenraad van Rabobank Amsterdam en secretaris van Stichting 10,000 Hours. Hij woont samen met Mariken in de Pijp. In zijn vrije tijd gaat Hendrik-Jan graag naar zijn geliefde Twente en Italië om te golfen, te drummen, te wandelen en te genieten van film, games en muziek.

Roel is in 1988 geboren en daarna getogen in de prachtige hanzestad Kampen. Hij heeft bedrijfskunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en filosofie (specialisatie: Christian Studies) aan VU in Amsterdam. Hij werkt in Den Haag op het Ministerie van Financiën (rijksbegroting) na gewerkt te hebben voor de Europese Commissie en het Ministerie van OCW. Roel is getrouwd met Mirjam, woont aan de Baarsjesweg en is lid van de Jeruzalemkerk. Liefde voor het evangelie, de stad en de kerk, maken dat hij beschikbaar is voor de functie van voorzitter. In zijn vrije tijd is hij fanatiek wielrenner, liefhebber van het concertgebouw, en doet hij verschillende vrijwilligersfuncties.