Lachen, praten, kerken – Anne-Marieke
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:11/11/2017
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

De tieners van de drie PKA gemeentes in Amsterdam Nieuw-west vinden een warm thuis bij hun overkoepelende tienergroep West Side Teens. Tienerwerker Anne-Marieke Slok vertelt over de sfeer binnen de groep en de ideeën voor aankomend seizoen. 

Dat de sfeer binnen de tienergroep goed is, wordt meteen geïllustreerd tijdens de eerste bijeenkomst van het nieuwe seizoen; de drie nieuwe tieners kletsen en lachen gelijk mee met de rest van de groep. “Iedereen is welkom bij West Side Teens en ik denk dat de tieners deze veiligheid aanvoelen”, stelt Anne-Marieke. “Ook onze nieuwe collega Ruth Six werd meteen opgenomen in de groep en dat is compleet te danken aan de tieners.”

Serieuze toon
“Voor het aankomend jaar is het een mooie uitdaging om de sfeer binnen de groep te blijven verbeteren zodat het voor tieners vanzelfsprekender wordt om, naast alle lol, bijvoorbeeld over zichzelf en het geloof te praten”, vervolgt Anne-Marieke. “Hierin moet ik mij als tienerwerker gelijk stellen aan de tieners. Natuurlijk ben ik leiding, maar ik doe ook gewoon mee. Op een tieneravond streven we dan ook naar gecontroleerde chaos, waarin we onderling een verdeling maken tussen de ‘ordebewaker’ en diegene die zich juist kan mengen met de tieners en op individueel niveau het gesprek kan aangaan.”

Dichterbij de gemeente
“Het vertrouwen en de positieve sfeer binnen de groep is er nu. Komend seizoen willen we daarnaast proberen de tieners meer te verbinden aan hun gemeentes. Zo hebben we de tieners afgelopen seizoen kennis laten maken met leden uit hun gemeentes door de leden te betrekken bij bijvoorbeeld het koken of het inhoudelijke deel van de avond. Zo konden de tieners zien en ervaren dat de kerk meer is dan alleen een zondagse dienst. Bovendien hebben we afgelopen jaar gemerkt dat spelletjes spelen in de kerkgebouwen een goede uitwerking heeft op de mate waarin tieners zich thuis voelen in het gebouw. De tieners leren het gebouw en de ruimtes kennen en dit heeft invloed op de manier waarop zij met kerkleden in gesprek gaan.

Dit jaar willen we hiermee doorgaan en proberen om samen met de tieners één keer in de maand kerkdienst te bezoeken. De tieners gaan namelijk bijna niet meer naar de normale dienst, omdat ze het saai vinden. Daarom willen we ze bijvoorbeeld vragen meegeven of van te voren alvast samen kijken naar de Bijbeltekst die centraal zal staan tijdens een preek. Het houden van een bijeenkomst tijdens de dienst is ook nog een optie. Welke vorm het beste werkt zullen we wel ontdekken. Dat is een kwestie van experimenteren, vallen en opstaan!”

Tekst: Suzanne Stoelinga