Bezoekadres:
Javastraat 118 - 1094 HP Amsterdam

tel. 020 – 665 12 16

Kerkdiensten:
zondagmorgen, 10.00 uur

Website:
http://www.elthetokerkamsterdam.nl/

Predikant(en)

Overige contactpersonen

Geschiedenis van de Elthetokerk
De Eltheto is een hechte gemeenschap die ook open is naar anderen. Vraag je nieuwkomers waarom ze blijven, dan is steevast hun eerste reactie: hier waren we echt welkom!

De Elthetokerk is even oud als de Indische buurt waarin ze staat, meer dan 100 jaar oud. Ze is er stevig verworteld, al zijn het grote kerkgebouw, de pastorie en de 3 Elthetoscholen verdwenen.

Begin vorige eeuw woonden er 2.200 hervormde gezinnen in de Indische Buurt, en dat aantal groeide met de wijk mee tot 3.500 gezinnen in 1936.

De kerk bloeide: naaikransen, jongemannenvereniging, zangverenigingen, werkmansbond, kinderkliniek, artsenpraktijk, leeszaal, volkskoffiehuis, opvoedcursussen, schaakclub, bazar, kinderkerk, enz.

De diakonale aard van de Elthetokerk was dus vanaf het begin goed zichtbaar.

Het grote kerkgebouw aan de Insulindeweg kon gebouwd worden na inspannende inzamelingsacties van 1923 – 1928. De opening in september 1929 wordt bijgewoond door koningin Wilhelmina en prinsgemaal Hendrik. Dit gebouw wordt meer dan 60 jaar gebruikt, maar moet in 1992 helaas worden afgebroken: het is te groot voor de krimpende gemeente. De prachtige glas-in-lood ramen van Kees de Kuiler worden hergebruikt in het wijkgebouw in de Javastraat en in de Muiderkerk.

Vanaf de 60-er jaren nam het aantal gemeenteleden af door verhuizing en secularisatie. Het leek er zelfs op dat de Elthetokerk zou moeten sluiten. Maar een aantal jonge mensen zag in hoe bijzonder deze kerk is, en welke rol ze speelt in de buurt. Zo ontstond begin deze eeuw visie voor vernieuwing. Er werden plannen gesmeed, geld ingezameld, en dat resulteerde in een prachtig gerenoveerd multifunctioneel gebouw en de start van projecten: spelinloop Replay, dovenrestaurant, leefgemeenschap in de 15 woningen boven de kerk, dagelijks avondgebed. Later volgden Buurthulp met een spreekuur, 4 koffieochtenden per week, rommelmarkt, en de arabische kring, naast de kerkdiensten, kringen, handwerkclub en buurtmaaltijd die er al waren.

Eltheto probeert dienend in en voor en met de buurt de betekenis van zijn naam waar te maken: Uw rijk kome!

De Elthetokerk maakt samen met de Muiderkerk en de Binnenwaai deel uit van de Protestantse Kerk Amsterdam Oost (PKAO).

Meer kerken in Oost