Matineeconcerten in de Sloterkerk
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:18/07/2018
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022
Edzo Bos opent het muzikale seizoen in de Sloterkerk met zijn trio.

Luisteren naar musici van het Concertgebouw in de Dorpskerk

In het dorpje Sloten, aan de westkant van Amsterdam, staat de Sloterkerk. Een dorpskerk waarvan de geschiedenis teruggaat tot de tiende eeuw. Opgravingen laten zien dat er aan de Sloterplas een kerkhof was waar zeer waarschijnlijk een kapelletje op stond.

Vanwege de drassige grond verhuisde men naar een terp in Sloten, gelegen aan het huidige dorpsplein. Daar kwam een echte kerk van behoorlijk grote afmetingen. Dat is te zien op een pentekening van Rembrandt van Rijn. De huidige Sloterkerk dateert van 1861, maar een deel van de inventaris is veel ouder en komt uit de kerk die in de loop van de 17e eeuw de vervallen kerk verving. Ook het Knipscheerorgel uit 1850 verhuisde destijds mee. Dit orgel waarvan er maar enkele gebouwd zijn, wordt door orgelkenners geroemd.

Formule concerten
De Stichting Vrienden van de Sloterkerk organiseert in deze kerk met zijn lange geschiedenis en goede akoestiek elk jaar zo’n tien matineeconcerten op de zondagmiddag. De formule is aantrekkelijk. Professionele musici – een aantal keer per jaar uit het Concertgebouworkest – geven een concert van een uur. De ene keer betreft het koormuziek, de andere keer ensembles van goed opgeleide semi-beroepsmusici.
De muziek komt veelal uit de baroktijd. Een enkele keer is er moderne muziek te beluisteren. Bijvoorbeeld in februari 2019 als er werken van Philip Glass op het programma staan. Na afloop is er in wijkgebouw Vink en Boer achter de kerk een consumptie, waarbij ook de musici aanwezig zijn en er met hen kan worden nagepraat. Elk concert kost € 10,-. Voor donateurs van de Stichting € 9,-.

Programmering
De programmering houdt rekening met Kerst en Pasen. Op zondagmiddag 16 december zingt het Cecilia International Choir uit Den Haag eeuwenoude en beroemde Christmas Carols. In april  staat – nog onder voorbehoud – het Stabat Mater van Pergolesi op het programma. In juni sluit elke serie af met een optreden van talentvolle leerlingen van het Conservatorium Amsterdam. Veel goede musici weten inmiddels de weg naar de Sloterkerk te vinden en melden zich aan voor de serie.

Vrienden van de Sloterkerk
De stichting Vrienden van de Sloterkerk telt zo’n honderd leden. Zij organiseren de culturele activiteiten, zoals de concerten en rondleidingen in de kerk. Zo komen elk jaar scholen uit de buurt op bezoek. De stichting zet zich – indien nodig – ook in voor restauratiewerkzaamheden van de kerk. Daarvoor worden fondsen geworven. Zo is in 2017 het dak van de consistorie vernieuwd en wordt er nu actie ondernomen om het orgel te restaureren.

Kerk delen met anderen
Doel van de stichting is om de kerk zoveel mogelijk open te hebben en naamsbekendheid te geven. Het gebouw, een rijksmonument, is eigendom van de Protestantse Kerk Amsterdam. Elke zondagmorgen is er een kerkdienst. Er zijn trouwerijen en begrafenissen. Maar de kerkelijke gemeente wil het gebouw niet alleen zelf gebruiken. Zij wil de kerk graag delen met anderen, zodat zoveel mogelijk mensen van het gebouw kunnen genieten. De stichting maakt dat mogelijk. Door de naamsbekendheid komen er inmiddels concertgangers uit heel Amsterdam en omstreken naar de matineeconcerten. Om zeker te zijn van een stoel, is het verstandig vooraf te reserveren via concert@sloterkerk.nl.

Dorpskerk
Kom ook eens naar een concert in een prachtige kerk in een dorpje met beschermd dorpsgezicht binnen de stadsgrenzen van Amsterdam.  sloterkerk.nl


Meer concerten

Lunchpauzeconcerten in Westerkerk, Prinsengracht 281. Wekelijks op vrijdag van 13.00 uur tot 13.30 uur (t/m vrijdag 2 november). Tips: het optreden van Floris van Gils op vrijdag 21 september en 12 oktober. Van Gils speelt in twee recitals orgelsonates van Paul Hindemith (1895-1963), die tot de top van het orgelrepertoire behoren. Op vrijdag 12 oktober en 2 november speelt Leonard Seeleman werk van de romanticus Alexandre Guilmant: hechte structuren, inventieve melodieën en soepele harmonieën kenmerken zijn muziek. In mei 2019 begint een nieuw seizoen met lunchpauzeconcerten. Toegang gratis.

Lunchconcerten in Thomaskerk, Prinses Irenestraat 36. Tweemaal in de maand op dinsdag van 12.30 uur tot 13.00 uur. Bezoekers zijn welkom vanaf 12.00 uur voor koffie en thee. Toegang gratis.

Oude Kerk, Oudekerksplein 13. Muziek op zondag. Aanvang: 18.30 uur. Tips: muziekvesper op 16 september met muziek van de Schola Hildegardis ter nagedachtenis aan Hildegard van Bingen, een Duitse benedictijnse abdis, actief op het gebied van muziekbeoefening, religie en filosofie. Cantatevesper op 30 september door het Bach Ensemble Amsterdam. Toegang gratis.

Noorderkerk, Noordermarkt 44.
Bijna elke zaterdagmiddag van 14.00 uur tot 15.00 uur spelen topmusici uit binnen- en buitenland een repertoire uit alle windstreken. Meer informatie en tickets: noorderkerkconcerten.nl