Oude Kerk viert heringebruikname gerestaureerd orgel (12 mei)
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:03/05/2019
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022
De restauratie van het Vater-Müllerorgel is na vijf jaar klaar. Op de voorgrond organist Jacob Lekkerkerker, die alle festiviteiten heeft georganiseerd ter ere van de heringebruikname van het orgel. Hij was van 2007 tot 2015 organist van de Oudekerkgemeente, en is sinds 2013 hoofdorganist van de Oude Kerk. Foto: Peter Lowie

Het Vater-Müllerorgel (1726/1742) van de Oude Kerk is vermaard vanwege de geschiedenis van de kerk, waar Jan Pieterszoon Sweelinck ongeveer veertig jaar organist was. Na hem kwamen nog vele andere bekende organisten en gastorganisten, zoals Feike Asma. Het orgel is tussen 2014 en 2019 geheel gerestaureerd inclusief de kas en marmeren onderbouw. Daarmee was ruim 1.3 miljoen euro gemoeid, bijeengebracht door de Oude Kerk, sinds 1955 een onafhankelijke stichting, in het leven geroepen voor cultureel beheer. Over de restauratie is sinds 1958 debat geweest. Er is uiteindelijk gekozen voor behoud van de klank en restauratie van alle elementen van het orgel. Alleen het speelmechaniek is grotendeels nieuw: het orgel speelde erg zwaar. Het bedrag werd bijeengebracht door overheden, fondsen en meer dan duizend particuliere giften.

Philip Glass
Tijdens het benefietdiner Playing the Cathedral op zaterdag 11 mei neemt de Amerikaanse componist Philip Glass het Vater-Müllerorgel officieel in gebruik met een aangepaste versie van zijn compositie The Building. Dit werk is geïnspireerd op de architectuur van de Oude Kerk en gebaseerd op de beweging van de lichtinstallatie, gemaakt door Children of the Light: een samenwerking van de Amsterdamse beeldend kunstenaars Christopher Gabriel en Arnout Hulskamp.

Nicolás Jaar
Er klinkt ook een nieuwe compositie van Nicolás Jaar, Voula, voor twee orgels en elektronica. Een week lang, in oktober 2018, bediende Nicolás Jaar zich van het Vater-Müllerorgel (1742) en het Transept orgel (1767) om dit nieuwe werk te componeren. Hij bleef in de kerk slapen om vertrouwd te raken met de ruimte en er de authentieke sfeer te proeven. De muziek kwam voort uit de ruimte.
Het menu van de avond is samengesteld door topchef Robert Kranenborg. Alle opbrengsten gaan naar een fonds voor getalenteerde musici, componisten en geluidskunstenaars, waardoor ze de komende jaren de kans krijgen om nieuw werk te maken dat past binnen de ruim 700 jaar oude architectuur van de Oude Kerk. Met de opbrengst van het benefietdiner worden tevens de concerten op zondag 12 mei bekostigd.

Op zondag 12 mei klinkt het Vater-Müllerorgel de gehele dag:

  • 6.00-9.00 uur: improvisatiesessie van Nicolás Jaar, € 12,-
  • 10.30 uur: inwijdingsritueel Vater-Müllerorgel door Oudekerkgemeente
  • 12.00 uur: orgelmatinee Leo van Doeselaar met Bach/Vivaldi, Mozart, € 15,-
  • 14.15 uur: liveconcert Philip Glass, € 50,-
  • 16.00-19.00 uur: improvisatiesessie van Nicolás Jaar, € 12,-
  • 20.00 uur: orgelrecital James McVinnie met Bach, Glass, € 15,-
  • 22.00-1.00 uur: improvisatiesessie van Nicolás Jaar, € 12,-

Oudekerkgemeente
Op zondag 12 mei houdt de Oudekerkgemeente om 10.30 uur een dienst waarin een inwijdingsritueel van het orgel plaatsvindt met predikant Jessa van der Vaart, organist Matthias Havinga en cantor Herman Mussche.
Ook op zondag 19 mei uur speelt het Vater-Müllerorgel een voorname rol in de kerkdienst. Onder andere met fantastische orgelmuziek van Johann Sebastian Bach en de grote Preludium en Fuga in Es, het avondmaalskoraal ‘Schmücke dich, o liebe Seele’, en een trio over ‘Allein Gott in der Höh sei Ehr’. Aanvang: 11.00 uur.

Tafels voor het benefietdiner Playing the Cathedral kunnen worden gereserveerd via playingthecathedral.org. Omdat de Oude Kerk een culturele ANBI is, zijn er ruime aftrekmogelijkheden. Gespreide betaling over 5 jaar is mogelijk. Meer informatie over het benefietdiner: playingthecathedral.org.

Tickets voor de concerten op zondag 12 mei zijn verkrijgbaar via eventbrite.nl en via oudekerk.nl.
Meer informatie over de Oudekerkgemeente zie: oudekerk.amsterdam