Queer en geloof: kijk-, lees- en luistertips

LHBTI+ en de kerk; het lijkt een lastige combinatie. Maar het kan ook anders: de kerk als veilige, inclusieve plek. Juist vanuit het geloof en de Bijbel wordt er veel moois gedaan en geschreven. Hier vind je een lijst met tips voor als jij je wilt verdiepen in de positieve relatie tussen queer en geloof.

Podcast In Gesprek over queer en kerk

Queer en gelovig zijn. Het lijkt een moeizame verhouding. Studentenpastor Marleen Blootens gaat erover in gesprek met Noud Fortuin en Mariecke van den Berg. Hoe zien zij de relatie tussen genderidentiteit en religie?

LCC+ Podcast Aan het eind van de Regenboog

Verhalen van LHBTI’ers en hun strijd en zoektocht met zichzelf en de kerk. LCC+ zet zich in voor sociale acceptatie binnen christelijke kringen.

Queerology: A Podcast on Belief and Being

Host Matthias Roberts spreekt met psychologen, dichters en denkers over het leven als gelovige queers.

Ik ben er geen ik ken er geen (3Doc)

Hoe is het voor LHBT’ers om op te groeien in een kerk waar men denkt dat niemand ‘er een is’ en waar homo niet meer is dan een scheldwoord?

De Kerk de Kast en het Koninkrijk (EO)

Documentaire waarin drie generaties gelovige homoseksuelen vertellen over hun leven en het geloof.

Onder de regenboog: de Bijbel queer gelezen
Auteurs: Nienke Pruiksma en Adriaan van Klinken

Vaak wordt met een beroep op de Bijbel heteroseksualiteit tot norm verklaard en homoseksualiteit veroordeeld. Dit boek laat zien dat de Bijbel volop ruimte biedt voor alternatieve interpretaties.

De veilige kerk
Auteur: John Lapre

Inspirerend boek over homoseksualiteit binnen de christelijke geloofsgemeenschap. De auteur maakte mee hoe hij vanwege zijn geaardheid ‘uit de kast gedwongen werd’ en vervolgens totaal geïsoleerd kwam te staan met zijn vragen rond geloof, kerk en acceptatie van seksuele diversiteit.

The Book of Queer Prophets
Edited by Ruth Hunt

Kun je queer zijn en in God geloven? Waarom geloven mensen nog steeds dat queer zijn een zonde is? Een boek met bijdragen van belangrijke christelijke denkers.

Wondermooi zoals u mij gemaakt hebt
Redactie: Heleen Zorgdrager, Jolanda Molenaar, Wielie Elhorst e.a.

In dit boek worden gelovige transgenders en werkers in de kerk meegenomen op een ontdekkingstocht. Laat je verrassen door de ruimte die God transgenders biedt.

Door jou ben ik mij & Ik geloof in jou
Auteur: Hinke van Abbema

Prachtige boeken voor jongeren over Jonathan en Marouan en Aicha en Sara die elkaar vinden.

Eduqueer.nl
Qeer educatie voor educators

Wijdekerk.nl
Initiatief van christenen die vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn in de kerk

Holybe.nl
De community voor christelijke lhbti-jongeren

Heb je tips om aan deze blog toe te voegen? Geef ze door via communicatie@protestantsamsterdam.nl

Met dank aan Noud Fortuin.

Iedereen moet zich vrij voelen om zichzelf te kunnen zijn. Te houden van wie je wilt. Maar dat is nog steeds lang niet overal zo. Ook binnen de christelijke gemeenschap niet. Daarom willen we als Protestantse Kerk Amsterdam onze stem laten horen. Omdat we willen dat iedereen zich vrij voelt. Dit jaar doen we dat door middel van deelname aan de Pride Walk op zaterdag 30 juli.

Doe je mee? Klik hier voor alle info.