Afscheid nemen en rouwen

Het is belangrijk om goed afscheid te kunnen nemen van iemand die is overleden. Het afscheid moet passen bij de overledene en passen bij de mensen die afscheid nemen. Dat afscheid is eenmalig en luistert nauw. Iemands uitvaart verzorgen is het laatste wat je voor iemand kunt doen. Deskundige dominees staan nabestaanden bij, met veel ruimte voor eigen inbreng. Maar zij beschikken ook over een schat aan woorden, liederen en rituelen die juist op dit moment van grote waarde zijn en troostend werken.

Verbonden aan een kerk
Wanneer de overledene verbonden was aan een kerk, kunt u contact opnemen met deze kerk om het overlijden door te geven en desgewenst te spreken over de uitvaart. 

U kunt ook contact opnemen met de afdeling relatiebeheer van de Protestantse Kerk Amsterdam waar alle kerkelijke leden geregistreerd zijn en het overlijden doorgeven. Ook zij kunnen u, als u dat wilt, in contact brengen met een predikant die de uitvaart kan leiden.

 Ook wanneer de overledene niet betrokken was bij de kerk, kan de uitvaart onder leiding van een dominee plaatsvinden. De Protestantse Kerk Amsterdam kan u hierover informeren. Ook wanneer u twijfelt of een uitvaart vanuit de kerk de juiste beslissing is, kunt u contact opnemen.

Een uitvaart kan vanuit de kerk plaatsvinden of de predikant komt naar het crematorium om daar de uitvaart te leiden. 

Rouwgroepen

Rouwgroep voor jongeren tot 30 jaar, ‘Een open plek’.
Je ontmoet lotgenoten die aan een half woord genoeg hebben. De rouwgroep start meestal 2 keer per jaar bij voldoende aanmelding en staat open voor elke student, ongeacht achtergrond of overtuiging (leeftijd tot 30 jaar). Aanmelden, informatie en opgeven voor een voorgesprek kan bij Riekje van Osnabrugge (studentenpredikant riekje@SPA020.nl),  of 06 408 99 732 (voicemail inspreken).

Natuurlijk is een individueel rouwgesprek met een dominee ook mogelijk.