Schitterende ster
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:19/12/2017
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

SneeuwpopDraait kerst tegenwoordig alleen nog maar om lichtjes en eten? Niet als het aan een van de tieners uit tienergroep Rock Solid (Binnenwaai, IJburg) ligt. Zij neemt je mee in haar beleving van het gezelligste feest van het jaar.

“Kerst staat bij ons thuis in het teken van familie, gezelligheid en cadeautjes”, begint ze als ik haar vraag hoe zij thuis kerst viert. “Niet zoals in Amerika hoor, gewoon een paar kleine cadeautjes onder de kerstboom.”, voegt ze er snel aan toe. “Daarnaast ga ik altijd met mijn gezin naar de kerstviering van de Binnenwaai op IJburg. Dan is het altijd heel erg druk en komen er heel veel verschillende mensen, ook mensen die niet geloven. Daar zingen we liedjes over de geboorte van Jezus en wordt het eeuwenoude kerstverhaal verteld, maar dan altijd met een eigen twist. Tijdens de kerstdienst worden meestal mooie dingen verteld en bovendien vind ik het gezellig omdat ik veel mensen uit de kerk ken.”

Geboorte en familie
“Voor mij gaat kerst vooral over de geboorte van Jezus. Hij is de Redder van de mensheid en hij is naar de aarde gekomen om mensen een beetje te helpen. Ik vind het dan ook goed dat we met kerst naar de kerk gaan. Op zo’n moment word ik mij weer bewust van de kerstboodschap. Dan denk ik ‘ohja, het is 2017 jaar geleden echt gebeurd’. Maar ik vind ook dat kerst moet draaien om gezelligheid met familie en dat je aan elkaar denkt. Dat we gezamenlijk uit de Bijbel lezen en samen bidden, maar ook samen de cadeautjes uitpakken.”

Uitdelen
“Ik vind het bijzonder dat het kerstverhaal nog steeds door heel veel mensen wordt verteld en herdacht. En ik vind het belangrijk dat niet-gelovige mensen weten waar kerst echt om draait: de geboorte van Jezus. Het lijkt mij vet als zij het kerstverhaal gaan zien als iets wat echt gebeurd kan zijn. Vorig jaar hebben we met onze tienergroep een toneelstukje opgevoerd tijdens de kerstdienst. Het was een modern kerstverhaal over de ster boven de stal, waarin ik een gekke professor speelde. Dat vond ik heel leuk om te doen, onder andere omdat het heel druk was. Maar door het toneelstuk begrepen mensen het verhaal ook beter. Zo konden we het besef groter maken!”

Tekst: Suzanne Stoelinga