Tijd voor avontuur
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:01/07/2017
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

Spelende jongenDe zomer is hét moment om op avontuur te gaan. Wat is er mooier dan vuurtje stoken, boompje klimmen of slootje springen. Avonturen helpen je om de Schepping te ontdekken. Als je op avontuur gaat loop je langs de rand van waar het mis kan gaan. Maar vaak leveren juist die momenten de stoerste verhalen en de mooiste herinneringen op. Adviseur Jeugd Alfard Menninga kijkt terug naar een avontuurlijk kampvuur en wat dat hem leerde over het geven van GroeiRuimte aan kinderen en tieners.

We waren op kerkkamp en we zouden die avond het kampvuur opstoken: mijn taak als leiding. Maar er was ook iemand met een diepe splinter die er niet zomaar uitging: ook mijn taak.
Terwijl ik met die splinter bezig was, waren ze uit zichzelf maar vast met het vuur begonnen, want zo zijn pubers. En dat konden ze best goed. Voor ze het doorhadden was het zo hoog dat ze het niet meer in de hand hadden. “Alfard, we zijn misschien een beetje onverantwoordelijk bezig,” met die woorden kwam een van hen me melden dat de vlammen bijna de takken van de boom raakten die hoog boven de vuurplaats zweefden.

Vuur
Ik snelde erheen, maar nog voor ik er was, had een ander het vuur al uit elkaar getrokken en was het gevaar geweken. Een leerzame ervaring, die ze nooit hadden opgedaan als ik er naast was blijven staan en hen deze GroeiRuimte had ontnomen.
Ik bedankte hen voor het waarschuwen. En in stilte bedankte ik hun ouders dat ze hen al veel eerder geleerd hadden om het gevaar van vuur in te schatten: dat ze de vuurplaats gebruikten; dat ze wisten dat ook een hoge boom vlam kan vatten; dat je een hoog vuur kunt controleren door het uit elkaar te trekken; en dat je bij gevaar een volwassene moet roepen.

Avontuur
Of het nou een kamp is, een kindernevendienstmoment of gewoon je vakantie: de zomer is hét moment om op avontuur te gaan. Door avontuur leren kinderen gevaren inschatten. Het gevaarlijkste risico is namelijk het onbekende risico. Maar (en nu komt het): de enige manier om te leren omgaan met gevaar, is door het gevaar op te zoeken en samen te ontdekken wat het beste werkt. Zeker voor stadskinderen is de zomervakantie hét moment om dat avontuur op te zoeken.

Afspraken
Een paar afspraken zijn vaak wel handig. Dat geldt bij alles: of het nou om vuur gaat, om spelen met messen (van je af werken, je vingers beschermen en goed concentreren), uit de natuur eten (eerst ruiken, dan likken: vies = niet bijten; lekker = eerst overleggen met een volwassene) of om het aaien van dieren (eerst laten ruiken, misschien iets voeren, dan pas aaien).

Tranen en troosten
Foutjes horen erbij: een snee in je vinger omdat je niet oplette, een fikse buikpijn omdat je vergat te overleggen of een grom van een hond omdat hij je niet verwachtte. Het leidt misschien even tot tranen en troosten, maar zolang het meer schrik is dan pijn, is het een goed leermoment. Het helpt je om je grenzen te ontdekken en te verruimen en om de Schepping te ontdekken. Nu de zomer aanbreekt

Meer lezen?
Opvoedmagazine Kiind publiceerde in 2016 een lijstje met 11 gevaarlijke dingen die je in de Schepping gedaan moet hebben voor je groot bent. Je leest hem, samen met nog wat tips, hier terug. Auteur Hanna Holwerda schreef bovendien een leuk boekje vol ideeën om met je kind door de Schepping te struinen.

Tips

  • Zoek het avontuur op
  • Sta niet overal met je neus bovenop
  • Kleine ongelukken horen erbij
  • Probeer grote ongelukken te voorkomen
  • Beperk de regels tot een minimum

Tekst: Alfard Menninga