Omarm de toerist
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:01/07/2017
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

 

Moeder en kind in het bos

Het is zomer, en zoals elk jaar neemt de toeristenstroom in Amsterdam nog verder toe. Niet alleen het centrum, maar ook andere stadsdelen moeten eraan geloven. Toch biedt de aanwezigheid van toeristen kerken juist een kans om zich als kerk te laten zien, mensen iets van God te laten ervaren en gastvrijheid te tonen. Net als Amsterdam wordt in de zomer ook Zeeland overspoeld door toeristen. We vroegen Andrea van Boven, kinderwerker in het Zeeuwse Meliskerke, hoe Zeeuwse kerken daarop inspelen.

Elk jaar komen er miljoenen toeristen naar Amsterdam, ook naar de buitenwijken. Toch merken we dat het voor kerken vaak lastig is om in contact te komen met toeristen. Hoe doen jullie dat in Zeeland?
“In West-Walcheren wordt elk jaar een kerkaffiche gemaakt en verspreid in onder andere supermarkten, campings en bij kerken zelf. Op het affiche staan alle kerken uit de omgeving met gegevens, kerkdiensten en informatie over eventuele kindernevendiensten van het hele toeristenseizoen, dat werkt erg goed! Op het affiche staat bijvoorbeeld een Rooms-Katholieke kerk, maar ook de Gereformeerde Gemeente en de speciale openluchtdiensten staan aangegeven. Ik kan dus zelf ook kiezen, of ik ga naar mijn eigen kerk, of ik fiets bij lekker weer naar de buitendienst. Naast het kerkaffiche zetten diverse Zeeuwse kerken ‘s zomers de deuren ook op doordeweekse dagen open voor publiek. Dit biedt nieuwsgierige toeristen de mogelijkheid om de kerken te bekijken en gemeentes krijgen de kans om in contact te komen met toeristen en hen uit te nodigen voor de zondagse viering.”

Onze diensten zijn natuurlijk in het Nederlands, hoe zorgen we dat toeristen zich welkom voelen?
“Wanneer vakantiegangers binnenkomen, is het belangrijk om aandacht te geven aan oude én jonge gasten. In Zeeland worden soms diensten georganiseerd die speciaal voor toeristen bedoeld zijn. Die worden bijvoorbeeld in het Duits gehouden. Andere gemeentes kiezen ervoor dit niet te doen, maar hebben bijvoorbeeld een speciaal team dat toeristen bij de deur verwelkomt en ze onder andere de liturgie uitlegt. Na de dienst wordt erop gelet dat toeristen worden aangesproken, maar dat gaat bijna altijd vanzelf.”

En kinderen die te gast zijn in Amsterdam?
“Voor kinderen zijn er veel verschillende opties. Pas zag ik in een kerkzaal een speciale kinderhoek met Bijbelboekjes, kleurplaten en kleine stoelen en tafels. Ik kon bij binnenkomst meteen zien dat er aandacht wordt gegeven aan kinderen. Dat zag er leuk uit en stimuleert ouders om kinderen mee te nemen naar de dienst. Een andere optie is kinderen persoonlijk uit te nodigen voor de kindernevendienst, bijvoorbeeld door ze bij binnenkomst apart aan te spreken. Met gastkinderen is het tijdens de kindernevendienst altijd even aftasten, maar soms is het fantastisch!
Ook bij een taalbarrière zijn er mogelijkheden. “Gemeentes kunnen kinderen een mandje of tasje geven met materialen waarmee ze zich kunnen verdiepen in het thema van de dienst. Denk aan boekjes of puzzeltjes rondom het thema. Een paar potloden erbij en het is compleet!”

Tekst: Suzanne Stoelinga. Foto: Pexels.com