Verbinding Amsterdam – Woudenberg / Rouveen
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:30/01/2019
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022
Je kunt collecteren voor een goed doel. Maar je kunt je bijdrage ook in levende lijve brengen.

 

Al een kwart eeuw pioniert de vereniging voor zending in Nederland (IZB) in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt. Uiteindelijk ontstond er de jonge geloofsgemeenschap Hebron. Hebron wil op vernieuwde wijze het goede nieuws van Jezus ontdekken, ervaren en zichtbaar maken in de Spaarndammerbuurt. De pioniersplek heeft al jaren een unieke samenwerking met de hervormde gemeenten Woudenberg en Rouveen. Ze wisselen materialen uit, zijn bij activiteiten aanwezig en delen kennis met elkaar. Volgens Jurjen de Bruijne, Pionier en Buurtdominee bij de Hebron, levert de samenwerking voor beide partijen veel op. Wij stelden hem en Marthijn uit Woudenberg een paar vragen.

 

Wat betekent dit voor jullie als geloofsgemeenschap Hebron?

 

Jurjen (Hebron): “Als ik aan de mensen in en rondom Hebron vertel dat er twee kerken ‘op de biblebelt’ zijn die met ons verbonden zijn, zijn mensen positief verrast. Zeker als ze de soms praktische steun zien die er gegeven wordt. Het is iets ongewoons en krachtigs dat kerken die elkaar nauwelijks kennen op elkaar betrokken zijn. Een getuigenis in zichzelf zou ik zeggen. Daarnaast is het voor ons als team van Hebron bijzonder om te weten dat er voor ons gebeden wordt, en om te merken dat er meegedacht en meegebouwd wordt (soms heel concreet) aan de pioniersplek.”

 

Wat is jullie mooiste ervaring?

 

Marthijn (Woudenberg): “We zien terug op een paar mooie contactmomenten. Allereerst hebben we een keer met een aantal jongeren een zondagse dienst (in Hebron) bijgewoond en hebben we daarna een gesprek gehad met Jurjen. Dit heeft op hen grote indruk gemaakt. Ze keken opeens in een heel andere wereld en dat in Nederland. Ook hebben een aantal dames vanuit onze gemeente meegedaan met de vrouwenochtenden. Het begon met het leveren van materiaal voor kerststukjes en het helpen van het maken daarvan. Een groot succes. Voor de deelnemers, ze namen een mooi kerststukje mee naar huis, maar ook voor de dames vanuit onze gemeente. Ze vonden de ontmoetingen zo bijzonder dat ze nog een aantal malen daarna langs geweest zijn. Tenslotte is Jurjen een keer bij de sluitingsavond van de catechese geweest. Zo’n 150 jongelui van onze gemeente hebben zeer aandachtig geluisterd naar de mooie, maar soms ook moeilijke verhalen van Jurjen. Blikverruimend was dat.”

 

Wat leren jullie er in Amsterdam van?

 

Jurjen: “Ik vind het altijd een bijzondere ervaring om in Woudenberg (of Rouveen) op bezoek te zijn bij de gemeenten. Amsterdam lijkt soms een andere wereld, maar veel van de vragen waar wij in onze missionaire context tegen aanlopen, blijken in de praktijk een stuk dichter bij de vragen in Woudenberg en Rouveen te zijn. Ik kijk met plezier terug op de ontmoeting met de jongeren uit Woudenberg die bij ons bezoek waren in de viering. Ook de ontmoeting in Woudenberg zelf bij de catechesatiegroepen was leerzaam en boeiend. Een waardevolle band!”

 

Wat leren jullie er in Woudenberg van?

 

Marthijn (Woudenberg) “We leren ervan dat er zijn als christen in Nederland niet altijd vanzelfsprekend is, zoals in Woudenberg, maar wel zeer belangrijk. Met hand en hart er zijn voor de naaste. Christus laten zien op plekken waar dat niet meer vanzelfsprekend is, is zo belangrijk. Van wie zouden de mensen anders moeten weten dat er toekomst en liefde is. We zijn heel blij met de geloofsgemeenschap Hebron en denken aan hen in gebed en dragen waar nodig een steentje bij.”

 

Al met al: Woudenberg-Amsterdam en vice versa, je komt er verrijkt van terug. Dat is nog eens een mooie collecte-opbrengst.