Vasten in Amsterdam gaat gewoon niet

Vastentijd in Amsterdam gaat gewoon niet
Tim Vreugdenhil // Stadspredikant Protestantse Kerk Amsterdam

De veertigdagentijd begint. Doe jij er aan? Nu is ‘even stoppen’ met bepaalde dingen nooit een slecht idee. Maar wist je dat je identiteit op het spel staat?

Bij deze tijd hoort het verhaal van de verzoeking in de woestijn. Driemaal probeert een stem Jezus van zijn stuk te brengen. Hij had nog geluk. Want mensen zoals jij en ik leven in een tijd waarin dagelijks duizend stemmen tegen ons aan praten. Van mensen, maar meer nog van media. Van commercials en processen. Van peilingen en trends. 

Het slechte maar eerlijke nieuws: veel van die stemmen halen ons – meestal ongemerkt – weg bij wie we werkelijk zijn. Ze blazen ons op of hollen ons uit. Ze maken ons boos of bang. Ze laten ons dingen over- of onderschatten. Dit is een time of temptation. 

Hoe deal je daar mee? Er is maar één manier, laat Jezus zien. Zet er een andere boodschap radicaal tegenover. Eentje die al duizenden jaren mee gaat en getoetst is. Eén stem. Die zegt wie ik ben en dat hij me kent. Beter dan ik.

Vasten in Amsterdam gaat gewoon niet. Dit is het land van havermelk en honing. Hier ademen we allemaal de lucht van go with the flow, bemoei je met je eigen zaken en maak het niet te ingewikkeld. 

Zie je, daar heb je ze, die stemmen!

Dus hop, buiten de ring, de woestijn in. Dat kan fysiek, maar spiritueel is beter. Het kan ook gewoon hier. Waarom zou je stad niet voor even ook je klooster kunnen worden? 

De woestijn lijkt onplezierig. Maar daar zijn engelen. Voor brood onderweg wordt gezorgd. En vooral: er is kracht van de Geest.