Al 2000 hulpvragen bij #Niet alleen: Alleen al een luisterend oor doet goed
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:16/04/2020
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

Platform #Nietalleen verbindt in deze coronacrisis talloze lokale hulpinitiatieven aan mensen die hulp nodig hebben. Inmiddels hebben al bijna 2000 mensen de hulplijn ingeschakeld. “We krijgen veel mensen aan de lijn die zich eenzaam voelen. Ze hebben vooral een luisterend oor nodig.” Florette, Jan en Ineke vertellen over hun gesprekken aan de telefoon.

#Nietalleen is nu drie weken actief. De Protestantse Kerk en Kerk in Actie werken hierin samen met een groeiend aantal andere kerkgenootschappen en christelijke organisaties om de vele hulpinitiatieven die door de coronacrisis zijn ontstaan te verbinden aan iedereen die om hulp vraagt.

Wat extra doen

Zeven dagen per week zijn medewerkers bij #Nietalleen bereikbaar om hulpvragers te woord te staan en hen te koppelen aan het hulpaanbod. Florette: “Je maakt steeds een inschatting waar je iemand naar verwijst. Ik kreeg een vrouw aan de lijn die met een prepaid telefoon belde met nog maar 5 euro tegoed. Ze was haar pincode kwijt en nu was haar pinpas geblokkeerd. Ze wist niet hoe ze het moest oplossen. Daar heb ik toen het Leger des Heils op afgestuurd. We verwijzen het liefst naar vrijwilligers in de eigen woonplaats. Die kunnen dan als het nodig is ook nog eens wat extra doen.”

Diaconie schiet te hulp

Jan is blij verrast door zoveel mooie initiatieven die in het hele land ontstaan, zoals een oudere mevrouw die omziet naar haar buren in het wooncomplex waar ze woont. “Zoveel heb ik toch niet te doen. Ik maak zelf een grote pan verse erwtensoep, en verdeel die over die kleine emmertjes van Griekse yoghurt. Die zet ik voor de deur, hang beneden een briefje op en dan kunnen de mensen ze halen,” vertelde ze Jan. “Deze mevrouw belde eigenlijk omdat ze zich zorgen maakt over haar dochter, een alleenstaande moeder. Mevrouw vroeg of er een telefooncirkel of hulpgroep is voor moeders die er alleen voor staan. Ook wat praktische hulp zou heel welkom zijn.” Deze hulpvraag werd door Jan doorgespeeld naar de diaconie van de protestantse gemeente in de woonplaats van de dochter. “Goed om te zien dat dat door de kerk kan worden opgepakt.”

Videobellen

Ineke sprak een mevrouw uit Brabant. “Ze was al jaren alleen, maar is zelf altijd heel actief geweest in vluchtelingenwerk en het plaatselijke buurthuis. Iemand die altijd genoeg afleiding had en prima voor zichzelf kon zorgen,” vertelt Ineke. “Nu zit ze aan huis gekluisterd en kan haar familie haar niet bezoeken. Ze twijfelde enorm of ze deze lijn wel moest bellen omdat zij zelf altijd degene was die anderen hielp. Dat ze nu ineens zelf hulp nodig had, voelde heel moeilijk.” Ineke had een fijn gesprek met haar: “ Al pratende bleek dat ze handig was op de computer. Ze heeft ook wel vriendinnen op afstand. Ik stelde haar voor om af en toe via videobellen een koffieafspraak met hen te plannen. Door elkaar te zien ben je toch iets dichter bij elkaar. Dit vond ze een erg leuk idee. Ik heb voor haar een eenvoudige instructie van Zoom geschreven die ze ook met haar vriendinnen kan delen om een gezellige koffieafspraak te organiseren.”

Ook na coronacrisis

Het initiatief #Nietalleen kreeg ook koninklijke waardering. Koningin Máxima heeft gisteren gebeld met Jurjen de Groot, directeur van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk en van Kerk in Actie. Ze sprak met hem over #Nietalleen en bedankte alle vrijwilligers die handen en voeten geven aan de roeping van de kerk. Ook is ze onder de indruk van het ondernemerschap van de initiatiefnemers die dit platform in zo’n korte tijd hebben opgericht. Koningin Máxima liet aan Jurjen de Groot weten dat zij dit initiatief zeer waardeert en dat ze hoopt dat het platform ook na de coronacrisis blijft bestaan, omdat er zoveel mensen door geholpen worden die anders niet geholpen zouden worden.

#Nietalleen op tv

Ook op televisie is er aandacht voor #Nietalleen. In het tv-programma Nietalleen.nl laat de EO zien hoe mensen in deze coronatijd voor elkaar klaarstaan. Live vanuit hun eigen huiskamers delen EO-presentatoren Bert van Leeuwen en Anne-Mar Zwart bemoedigende initiatieven die in deze bijzondere tijd ontstaan. Het programma wordt dagelijks rond 16.10 uur uitgezonden op werkdagen op NPO 1. Afleveringen terugkijken kan via deze link.