Annerieke Bakker – Hart & Ziel
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:18/04/2018
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022
Annerieke Bakker (Foto: Maartje Geels)

 

Annerieke Bakker (35) is moeder van drie kinderen en verbonden aan de Elthetokerk in Amsterdam Oost. Ze leidt drie ochtenden per week Re-play, een spelinloop voor moeders met kinderen tot 4 jaar.

‘Ik ben er twee jaar geleden gewoon mee begonnen, eigenlijk zonder na te denken wat het precies zou worden. Dat is geloof voor mij: een eerste stap zetten. Ik zag dat hier in de Javastraat en omgeving weinig buurtwerk gericht was op kleine kinderen. Zodoende startte ik Re-play, een plek waar moeders, vaders, opa’s en oma’s en kinderen samen komen om met elkaar te spreken en te spelen. We zingen samen een liedje en genieten van elkaars aanwezigheid. Je ziet dat het aan een grote behoefte voldoet: een veilige plek waar mensen zichzelf kunnen zijn. Daarvan zijn er niet zoveel in de stad.

Soms zitten we met tien volwassenen en kinderen van wel vier nationaliteiten en evenzoveel talen. Dat is geen probleem, het contact is snel gelegd en ja, peuters van die leeftijd spreken hun talen nog niet zo goed dus dat merkt niemand. Als ik dan zie dat moeders met kinderen van andere moeders spelen, ben ik echt blij. We vormen op zo’n ochtend een echte gemeenschap, hoe verschillend we ook zijn. Laatst kwam er een Turkse vrouw met haar pasgeboren dochtertje, gewoon om haar te laten zien en haar vreugde te delen. Zoals er ook verdriet wordt gedeeld als dat er is.

Ik kom uit Veenendaal, het hart van de Bible belt. De christelijke gemeenschap is daar heel sterk, maar erg naar binnen gericht. Daarom is het zo prettig hier in de Elthetokerk te werken –  een kerk met de blik naar buiten. Wij geloven hier niet dat het belangrijk is gelijk te krijgen, maar om naar elkaar te luisteren. Dat vind ik ook het mooie van Pinksteren: iedereen sprak zijn eigen taal maar kon elkaar wel verstaan! Dat herken ik elke dag hier in deze veelkleurige buurt en bij onze spelinloop. Hoe mooi is dat?!’

Tekst: Wilfred Scholten, Foto: Maartje Geels