Vier tips voor overstapmomenten met kinderen
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:17/06/2021
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

Geef er daarom ook dit jaar aandacht aan wanneer er kinderen of tieners zijn die deze overstap maken. Als je hier aandacht aan wil geven, bedenk dan ook wat je precies wil meegeven. Misschien is de kans wel heel groot dat als iemand gaat studeren, ook de kerk gaat verlaten. De boodschap is dan anders dan als iemand van de basisschool naar de middelbare school gaat en kan aansluiten bij een tienergroep. Een goede mix tussen terugblik en vooruitblik werkt vaak goed genoeg, maar bedenk ook wat je mee wil geven vanuit geloofsperspectief. Hoe speelt God een rol in deze overstap?  

Bekijk hieronder deze vier tips die je misschien op goede ideeën kunnen brengen: 

1. Breng een pakketje langs

Vorig jaar werd dit veel gedaan aan het begin van de pandemie, maar waarom zouden we niet nog een keer een verrassingspakketje samenstellen. Stop er wat lekkers in, een mooie kaart en/of een cadeautje. Misschien zijn er nog oude foto’s te vinden met mooie herinneringen die je kan afdrukken? 

2. Geef er vorm aan in een dienst of viering

Een toespraak, een applaus, even in het zonnetje zetten. Dit overstapmoment is een goed idee om als gemeenschap met elkaar te vieren. Dat kan groots worden aangepakt met een jeugd- of kinderdienst, maar ook kleiner met een ritueel na een kindernevendienst. Bekijk eens deze werkvorm van Jong Protestant voor meer inspiratie. 

3. Laat gemeenteleden een wens-slinger maken

Dit is een hele leuke! Op deze manier kan je gemakkelijk gemeenteleden betrekken in de overstap die het kind of de tiener gaat maken. Maak een slinger met papieren (gekleurde) vlaggetjes en laat gemeenteleden bij de ingang, op hun stoel of thuis (later ophalen) er iets moois opschrijven. Een wens, mooie bijbeltekst of leuke herinnering. Creatievelingen kunnen er ook voor kiezen om hem mooi in te kleuren voor een nog kleuriger effect. De slinger kan je in een pakketje doen of ophangen in de kerk.  

4. Betrek ouders; vraag hoe zij de overstap beleven.

Voor ouders kan de overstap van hun kind ook spannend zijn. De rol die zij innemen zal naar alle waarschijnlijkheid iets anders ingevuld worden. Dat betekent dat het belangrijk is om hen aandacht te geven. Hoe ervaren zij de overstap? Misschien spannend en/of vol trots. Geef hen de ruimte. Eventueel kunnen zij ook betrokken worden in de dienst of viering om een bijzondere wens te delen voor hun kind.