Duurzaamheid
Samen zorg dragen voor de toekomst
Als kerk hebben we de verantwoordelijkheid om goed te zorgen voor de schepping die ons is toevertrouwd. Door als kerk duurzame stappen te zetten dragen we bij aan het behoud van de aarde voor toekomstige generaties. En dat kan op allerlei manieren. Op deze pagina vind je informatie over hoe jouw kerk Groene Kerk kan worden, welke begeleiding je kunt ontvangen en hoe je samen met jouw kerk kunt werken aan een duurzame toekomst.
Neem contact op
Janneke Wolters
janneke.wolters@protestantsamsterdam.nl
Update: maart 2024
In november 2023 is de werktafel duurzaamheid – bewustwording voor de 1e keer bij elkaar gekomen. Begin april komen we voor de 4e keer bij elkaar. De werktafel bestaat uit 8 enthousiaste deelnemers vanuit 5 PKA-kerkplekken en de Lutherse kerk. We stimuleren in de kerkplekken het nadenken en bezig-zijn met duurzaamheid, in de hoop dat de hele PKA zich met recht Groene Kerk kan noemen.
Bezig-zijn met duurzaamheid is niet alleen een kwestie van praten. Het heeft ook te maken met de keuzes die je, als kerkplek en als persoon, in het dagelijks leven maakt. Een mooi voorbeeld is de bloemengroet: kies je voor biologische bloemen, voor zijden kunstbloemen of een ander duurzaam alternatief?
Op 1 juni werkt de werktafel, in samenwerking met het Leerhuis Amsterdam, mee aan een inspiratiemiddag om kerk, stad en aarde te vergroenen.
Groene kerk worden
Wist je dat het niet veeleisend is om Groene Kerk te worden? Door minimaal één keer per jaar een groene stap te zetten, kun je een verschil maken en Groene Kerk worden. In de toolkit op groenekerken.nl vind je allerlei ideeën voor duurzame stappen. Van energiebesparing tot een viering rondom de schepping. En van een gespreksavond tot duurzame inkoop. Kleurt jouw kerk ook groen?
Artikel ND // Goed omgaan met de natuur? Het Oude Testament geeft daarvoor inspiratie. ‘God laat de aarde niet los’
Christenen hebben niet bepaald vooropgelopen in het goed omgaan met het milieu, ziet historicus Peter van Dam. Voor hem is dat geen reden om dan maar niks te doen. ‘We hebben niet het recht de moed te verliezen.’ Peter van Dam (42) is hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich met name op maatschappelijke initiatieven die duurzaamheid bevorderen. Hij woont met zijn vrouw en drie kinderen in Amsterdam en is lid van de PKA-gemeente De Binnenwaai op IJburg.