Hart & Ziel: Bas van der Kolk
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:29/05/2018
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022
Foto: Maartje Geels

Bas van der Kolk (24) woont nu vijf jaar in Amsterdam en doet de master Health policy and organisation aan de VU. Net als veel studenten in de stad is hij kerkzoekend. In de zomer is Bas schipper bij Signaalkampen.

‘Mijn ouders ontmoetten elkaar bij Signaalkampen, dus het zit in mijn genen. Elke zomer organiseren we zeilkampen in Friesland voor tieners van 13 tot 15 jaar en 16 tot 18 jaar. Er zijn gezellige avonden, spellen en uitstapjes naar plaatsen op de route. Signaalkampen heeft als doel om Gods koninkrijk op aarde te brengen. Dat benoemen we niet expliciet, maar is terug te zien in onze opvatting dat elk kind mag zijn wie hij of zij is. Iedereen mag gezien worden.

Ik geniet al van het zeilen zelf, van de stilte, het water, het mooie of juist ruige weer – kortom, van Gods schepping. Maar daarnaast bouw ik een heel goede band op met de jongeren en andere leiders. Aan het begin ken ik de deelnemers niet, maar aan het eind wil ik niet dat de week eindigt! Dat komt vooral door het ‘tenten’, waarbij we in groepjes over dingen als persoonlijke identiteit, vriendschap, geloof en toekomstdromen praten. We luisteren naar elkaar, er is echte verbinding. Voor veel tieners is dat een nieuwe ervaring. Er komen soms heftige verhalen naar boven, daar gaan we vertrouwelijk mee om.

Deze gesprekken maken Signaalkampen tot een succes. De jongeren worden in de zeilweek geaccepteerd door anderen en krijgen daardoor veel zelfvertrouwen. Dat levert magische momenten op, waarop ik besef: Iedereen is anders, niet iedereen gelooft in een God, maar toch genieten we van elkaar en hebben we plezier. Daar zie ik het koninkrijk van God in terug. Signaalkampen is voor mij een plek waar ik mijn geloof uit kan dragen door te zijn wie ik ben.’

signaalkampen.nl
tekst: Harmen Brethouwer