Het merk ‘studentenpastor’ – Riekje van Osnabrugge
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:04/02/2019
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022
foto: Wouter van der Wolk

‘Wat bén jij nou tegenwoordig?’, vroeg een oude studievriendin me onlangs, ‘nog steeds studentenpastor?’ Nietsvermoedend raakte ze daarmee aan de kwestie van de – met een modern woord – branding van ‘studentenpastor’. Zo is mijn functie in de afgelopen vijfentwintig jaar wisselend aangeduid met:   studentenpredikant, studentenpastor, studentendominee, hogeschoolpastor, decaan (maar dat was een vergissing), vertrouwenspersoon (onzorgvuldige journalistiek), studentenpastoor (in interviews door geseculariseerde studenten) en life-counselor.

Momenteel neigen we bij NEWConnective, immers een breed interlevensbeschouwelijk studentenplatform, juist weer naar studentendominee. Dan profileer ik me mooi binnen ons driekoppig team en sluiten we aan bij de toe te juichen trend van ‘transparant’ zijn over je identiteit. Tegelijk realiseren we ons dat studenten die op zoek zijn naar aandacht voor hun levensvragen, niet als eerste gaan googelen op ‘studentendominee’. En kan ik misschien beter lifecoach genoemd worden.

Hoe ‘verkoop’ je wat ik doe? Schrikt een woord als dominee af, of fascineert het studenten juist? Is het alleen een woordspel, of bepaalt het ook wat ik ben?
Een UvA-studente vroeg zich in haar mail af of ons rouwcafé iets voor haar was: ‘ik ben niet christelijk en zou me dus ook niet zo comfortabel voelen bij rouwverwerkingsgesprekken als deze christelijk zijn ingestoken.’ Ik schreef niet terug dat het met dat christelijke wel mee zou vallen en vroeg ook niet wat ze zich
daarbij dan zou voorstellen, maar: ‘De meeste bezoekers noemen zich, net als jij, niet christelijk. De insteek is dan ook niet religieus. Studenten die komen, weten alleen dat áls ze ook op religieus vlak iets willen inbrengen, daar dan ruimte voor is (..). Ik houd er niet van om mijn eigen achtergrond onbenoemd te laten, maar
mijn christelijke overtuiging houdt juist in dat ik aansluit bij studenten, want het gaat om hún, om jouw verhaal!’ De studente komt binnenkort een keertje de sfeer proeven!

Bij mij knaagt het een beetje: zal ze iets merken van het Grotere Verhaal? Want ik ben en blijf toch hoe dan ook een dominee!

Riekje van Osnabrugge, studentenpastor van de Protestantse Kerk Amsterdam, newconnective.nl