Jos van der Kooy vertrekt bij Westerkerk
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:23/09/2019
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

Jos van der Kooy (67) verlaat per 1 januari 2020 de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA). Op zijn verzoek dient hij het contract met de Westerkerk, dat tot september 2020 liep, niet uit.

Sinds 1981 is Jos van der Kooy als cantor-organist verbonden aan de Westerkerk Amsterdam. Hij zal echter blijven musiceren en per diezelfde datum de functie van organist in de Remonstrantse Gemeente in Rotterdam aanvaarden.

Ten onrechte wordt in de media gesuggereerd dat de PKA een verjongingsbeleid voert. Daar is geen sprake van. Na zijn pensioengerechtigde leeftijd heeft hij een contractverlening van twee jaar gekregen. Omdat de predikantsplaats van de Westerkerk vacant was, is hem gevraagd nog een jaar langer te blijven om niet te veel wisselingen van de wacht te krijgen. Die overeenkomst loopt tot september 2020. Alles is in overleg gegaan met de Westerkerk. Op verzoek van Jos van der Kooij zelf heeft hij echter per 1 januari al ontslag aangevraagd om in Rotterdam aan de slag te kunnen gaan. Dat is zijn persoonlijke keuze geweest.

Jeroen Kramer, voorzitter van de kerkenraad van de Westerkerk, licht toe: “Wij danken Jos van der Kooy voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de kerkmuziek en de muziekcultuur in de Westerkerk. Met zijn orgelspel heeft hij tevens een wezenlijk aandeel gehad in de muziek tijdens de zondagse eredienst.”