Meer ‘kerkbezoek’ door online diensten
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:09/09/2020
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

De online kerkdiensten van de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) in coronatijd zijn een groot succes. Naast de trouwe kerkbezoekers trekken de diensten ook mensen aan die anders niet naar de kerk gaan. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van MediaTest in opdracht van de PKA. 

Een kwart van de kijkers naar online vieringen ’bezoekt’ digitaal vaker een kerkdienst dan voor de coronacrisis. Van de kijkers die geen actief lid van een kerk zijn, zegt tien procent het een mooie manier te vinden om (voor het eerst) in aanraking te komen met kerk en geloof. Het betekent dat de online kerkdiensten een appellerende functie hebben, ook buiten de kerk, zegt Gijsbert Siertsema, lid van het dagelijks bestuur van Protestants Amsterdam. ‘Terwijl dat het oorspronkelijke doel niet is, vind ik het een mooi neveneffect. Als meer Amsterdammers bereikt worden met het geloof is dat een prachtig resultaat van de digitale kerk’.

Kijken op later tijdstip

De meesten (58 %) kijken de uitzendingen live, terwijl 40 procent (bijna) altijd op een later moment de dienst terug kijkt. De kerkgang is zodoende flexibeler geworden.

Meer belang aan geloof

Ook zegt ruim 20 procent van degenen die niet regelmatig naar kerkdiensten gaan dat ze meer belang zijn gaan hechten aan kerk en geloof dan voor COVID19 de kop op stak. Bij de regelmatige kerkgangers is dat 13 procent. Het online uitzenden van kerkdiensten voldoet blijkbaar aan een brede behoefte.

Gebrek aan ontmoeting

De preek, de muziek en de zegen van de dominee worden het meest gewaardeerd in de online vieringen, de onderlinge betrokkenheid en het gemeenschapsgevoel worden het meest gemist. De meeste kerkgangers (79 %) wil daarom graag weer naar de kerk gaan als dat weer kan.

Doorgaan met streamen

Toch wil 50 procent van de online-kerkbezoekers dat het streamen blijft, ook na corona. Ruim 20 procent vindt het een voordeel dat ze ook eens een virtueel kijkje kunnen nemen bij een andere kerk in de stad. ‘Dat betekent dat de online-presentie in de stad moet blijven, ook nadat het virus is uitgebannen. Een signaal dat we oppakken als kerkbestuur’, aldus Siertsema.