Relaties (column)
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:29/05/2018
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

Bij onze open community zijn veel twintigers en dertigers betrokken, die vragen hebben over duurzame liefdesrelaties. Daarom schreef ik afgelopen week een toespraak met als titel: Relaties, hoe doe je dat? In het Bijbelboek Filippenzen vertelt Paulus wat gevende liefde is door het voorbeeld van Jezus Christus te bezingen. De liefde voor mensen van Jezus doet pijn en het kost Jezus alles. Tegelijk brengt het hem uiteindelijk alles. In the end is hij gezegend en komt hij
juist tot zijn recht.

In relaties zou je de behoefte van de ander moeten zoeken. Eerst op je tong bijten en de ander uit laten praten. Dit is iets anders dan je eigen behoeften onderdrukken. Als liefde wederkerig is, leg je je er wederzijds op toe de ander te zoeken. Dan heb ik het vertrouwen dat de ander ook naar mij zal luisteren als ik eerst ruimte geef.

Als ik eerlijk ben, vind ik dit vaak heel moeilijk. Soms ben ik ongeduldig en wil ik iets te graag mijn verhaal doen. Op andere momenten geef ik wel ruimte maar durf ik mezelf niet echt te laten zien.

In Het Parool kwam ik een interview tegen met professor gedragswetenschappen Catrin Finkenauer. Ze noemt drie ingrediënten voor gelukkige relaties, indien ze gelden voor beide partners.

  1. Oefen ten eerste zelfbeheersing door het houden
    van beloften, geen geheimen te verklappen en verleidingen te weerstaan.
  2. Uit ten tweede je dankbaarheid met kleine gebaren zoals de prullenbak legen, een hand op de schouder en
    bedankt zeggen.
  3. Toon ten derde begrip door bijvoorbeeld kort samen te vatten wat de ander je net heeft verteld.

Nu ik dit zo lees, vraag ik mezelf af: welke van de drie ga ik de komende week extra aandacht geven?

David van der Meulen, pionier van de Protestantse Kerk Amsterdam, dominee, ondernemer en coach in Oud-Zuid. Licht Oud-Zuid