Millennialdominee: ‘Deze stad maakt je vanzelf niet-gelovig’
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:25/05/2020
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

Dominee David van der Meulen (34) probeert namens de Protestantse Kerk Amsterdam millennials in Oud-Zuid te inspireren vanuit de liefde van God, niet vanuit de geloofsleer. Want: ‘Ze zijn hier totaal niet met God bezig.’

Het klinkt als een onmogelijke queeste: millennials in Oud-Zuid warm maken voor het geloof. Dat weet David van der Meulen ook wel, dus hij legt er de nadruk niet op. Sterker: op de website van zijn community Licht Oud Zuid (LoZ) wordt met geen woord gerept over geloof, kerk of christendom. Hij spitst zich toe op wat millennials belangrijk vinden: persoonlijke ontwikkeling, praktische spiritualiteit en meer halen uit relaties.

Dat doet hij door masterclasses te organiseren en als dominee David een-op-eengesprekken te voeren. “Mensen zoeken altijd naar verbinding. De kerk was daar van oudsher de plek voor, maar vindt het nu moeilijk hoe ze jongeren moet bereiken. Ik heb ruimte gekregen om dat in een nieuwe vorm te gieten.”

Nadat Van der Meulen in 2013 was afgestudeerd op hoe de kerk zich door de eeuwen heen telkens heeft weten te vernieuwen, dacht hij: hoe kan ik dit in de praktijk brengen? Hij vond met zijn vrouw een huis in Oud-Zuid en besloot: hier wil ik pionieren. “Ik heb mini-interviews gedaan met millennials in het stadsdeel. Ik vroeg naar persoonlijke groei, zingeving, wat ze van God vinden, welke activiteiten ze interessant zouden vinden. Hun antwoorden bevestigden mijn vermoeden dat ze zichzelf willen ontwikkelen, maar totaal niet met God bezig zijn.”

De rest van het artikel kun je lezen op de website van het Parool.