Online talkshow ‘Take Care’ op dinsdag 23 maart
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:16/03/2021
  • Laatste wijziging in bericht:01/06/2022

Zorgen moet je doen, niet maken – Loesje

Op dinsdag 23 maart is er om 19:30 een online talkshow over zorgen in Nieuw-West. Er wonen duizenden mantelzorgers in Nieuw-West, die zorgen voor hun (groot)ouders, vrienden, buren of (klein)kinderen. En bijna iedereen wordt vroeg of laat zelf ook een keer afhankelijk van zorg.

In de talkshow spreekt gastheer Martijn van Leerdam, protestants predikant in Osdorp en Sloten, met drie gasten uit Nieuw-West. Ida Kahlman was jarenlang sociaal werker in een Huis van de Wijk, maar is sinds een ongeluk zelf afhankelijk van zorg. Zij is dus ervaringsdeskundige. Hoe heeft ze die ommekeer beleefd?

De tweede gast is Bushra Aldhesy. Zij is vanuit Irak naar Nederland gevlucht, maar zorgt ondertussen zelf voor haar moeder en haar broer. Het is als vluchteling niet zo makkelijk om te zorgen voor jezelf, laat staan voor anderen. Wat is Bushra’s geheim?

Ten derde gaat Martijn in gesprek met Karel Blanksma. Zij werkt al jaren voor de Hippe Heks, een centrum voor vrouwen in Slotermeer en Osdorp, en heeft veel ervaring met zorg in de context van armoede.

Hoe houd je het vol?

Hoe houd je het vol om te zorgen voor anderen, terwijl je zelf ook zorg nodig hebt? Hoe ga je ermee om als je afhankelijk bent van de hulp en welwillendheid van mensen om je heen? Over deze vragen gaat het gesprek, waarbij ook aandacht is voor vragen van mensen thuis.

‘Take Care’ wordt uitgezonden vanuit de Ark, een kerk- en buurtcentrum in Slotervaart. In het dagelijks leven is dit het thuis van diverse groepen die zich bezighouden met professionele en informele zorg in de buurt, van koffie-ochtenden tot wijkverpleegkundigen.

Relevant voor Nieuw-West

In Nieuw-West wonen veel mensen die afhankelijk zijn van mantelzorg. Duizenden anderen zijn zelf mantelzorger voor een familielid, of iemand in de buurt. In alle lagen van de bevolking krijgen mensen vroeg of laat te maken met zorg.

In Nieuw-West is dit thema extra relevant, omdat er hier meer gezondheidsproblemen zijn in andere delen van Amsterdam. Risicofactoren als eenzaamheid en overgewicht spelen daarbij een belangrijke rol. Ook mensen met een migratieachtergrond lopen een hoger risico om afhankelijk te worden van zorg.

Live uitzending via YouTube

De talkshow wordt op 23 maart om 19.30 live uitgezonden op YouTube, op het kanaal Geloven in Nieuw West. Reacties en vragen van kijkers kunnen live worden beantwoord door de gasten aan tafel. De talkshow is ook op een later tijdstip nog terug te kijken.