Bezoekers Uitmarkt vinden inspiratie in muziek en Nelson Mandela
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:29/08/2018
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

Enquête Protestantse Kerk Amatserdam naar wat en wie mensen inspireert
Voor bezoekers aan de Uitmarkt is oud-president Nelson Mandela de meest inspirerende persoon, met Jezus en hun eigen moeder op een gedeelde tweede plaats. Derde in de top 10 is ‘mijn vader’, op de voet gevolgd door wijlen oud-burgemeester Eberhard van der Laan. Op de vraag wat hen het meest inspiratie geeft komt muziek op de eerste plaats, daarna literatuur en levensbeschouwing. Dat blijkt uit een enquête van de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) op de Uitmarkt die afgelopen zaterdag en zondag werd gehouden.


De Protestantse Kerk deed voor het eerst mee met haar culturele aanbod op de jaarlijkse Uitmarkt. Onder de 19 wijkkerken en 10 pioniersplekken wordt veel gedaan aan muziek, ook buiten de reguliere kerkdiensten om, zoals Bach-cantates in de Westerkerk, optredens van leden van het Concertgebouworkest in de Sloterkerk en lunchconcerten in de Thomaskerk.

Bezoekers bij de tent van de PKA kregen de vraag voorgelegd wat en wie hen het meest inspireert. Naast muziek (46%) werden genoemd: literatuur (21%), levensbeschouwing (18%) en beeldende kunst (15%). Bij de personen die de enquête hadden ingevuld (155) rolde een top 10 uit de bus. Opvallend is de hoge plaats van ‘mijn moeder’ (gedeelde tweede plek) en ‘mijn vader’ (op 4). Ook de oud-burgemeester en de huidige burgemeester van Amsterdam worden genoemd. Opmerkelijke outsiders zijn Arjan Lubach en Jesse Klaver.

De jongste deelnemer aan het onderzoek was een jongen van 6 jaar, de oudste een vrouw van 81. Iets meer dan de helft kwam uit Amsterdam, terwijl van de respondenten ook een krappe meerderheid vrouw was.