Burenruzie – Jurjen de Bruijne
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:03/07/2018
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

Ik zit aan de nieuwe lange tafel van onze buurtkamer. Nog maar net geopend en bedoeld voor verbinding en ontmoeting in de buurt. Links en rechts van mij zitten twee buurtbewoners. Beide koken ze voor onze buurtmaaltijden. Maar vandaag zitten ze niet aan tafel vanwege verbinding. Ze hebben ruzie.

Pioniersplek Hebron is een buurtkerk. Bijna al onze bezoekers wonen in de Spaarndammerbuurt. Hoe meer globalisering hoe sterker de behoefte aan lokaliteit lijkt het wel. Men komt elkaar hier in dit ‘dorp’ voortdurend tegen.

De twee vrijwilligers hebben allebei getekende levensverhalen. Daarom reageren ze soms heftiger dan bedoeld. Ze willen elkaar niet meer zien. Lastig in deze buurt. Zeker als je allebei betrokken bent bij een gemeenschap, die zich laat inspireren door Jezus.

Het is één van de bijzondere dingen aan het pionier zijn in deze buurt. De relevantie van het christelijk geloof wordt direct zichtbaar in het alledaagse leven van de bewoners. Van burenruzies tot vergeving. Van schulden tot gastvrijheid bieden. Het zijn de alledaagse gebeurtenissen waar ook Jezus over spreekt: ‘Gelukkig de vredestichters’.

Beide vrijwilligers uiten hun ongenoegen over elkaar. Al pratend komen we langzaam verder. Ik hoor ze tussen de regels door iets van spijt uiten naar elkaar. Nog niet helemaal van harte wordt de hand geschud en gaan we uit elkaar. Een paar dagen later komt één van hen naar me toe. ‘Ik heb erover nagedacht, enne… ik heb gebeden. Laat’r maar gewoon weer komme. Ik weet wel dat God van alle mensen houdt, want we zijn Zijn kinderen. En deze kerk is toch een plek van
God, dus ja, ook voor haar.’ Ik glimlach. ‘Want zij zullen kinderen van God genoemd worden’, zegt Jezus. De echte vredestichter is deze vrijwilliger zelf op het moment dat hij zijn zus herkende in die ‘lastige’ buurtbewoonster.

PS Vrede stichten blijkt al ingewikkeld. Vrede behouden nog meer. Drie uur nadat ik deze column instuurde, hoorde ik dat de ene buurtbewoner aangifte had gedaan tegen de ander. ‘Jaag naar de vrede’ zegt psalm 34. Er is nog een lange weg te gaan….

hebron.amsterdam

Jurjen de Bruijne is pionier van de Protestantse Kerk Amsterdam en buurtdominee bij Hebron, een christelijke gemeenschap in de Spaarndammerbuurt