De zomer als goddelijke smaak
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:10/05/2021
  • Laatste wijziging in bericht:01/06/2022

De lente zie ik als een tussenfase. Het is nu weer mogelijk om op het terras te zitten,  zelfs overdekt als het regent. Het levert dan zelfs nog aardige beelden op. Maar dat de zomer ook voor de deur staat en dat er wat mij betreft nog iets beters zal komen, levert extra plezier op.

In de Bijbel doet het woord zomer al snel denken aan de oogst. Jeremia vertelt bijvoorbeeld over de goede oogst: veel wijn en vijgen (Jer.40:12).  De zomervruchten die Jeremia beschrijft, vragen erom om gedeeld te worden. Een traktatie die het aardse leven even lijkt te verheffen en naar de hemel tilt. Het harde werken was de moeite waard, en er wordt gevierd. Want, het smaakt goddelijk!

Maar hoe vaak weten wij of iets in goede aarde zal vallen? Of er een goede oogst zal zijn, en iets het risico waard is om voor te gaan? Dan is het toch een kwestie van geloven dat iets kan groeien. Dat een goede uitkomst een mogelijkheid is.

Het is een kwestie van geloven dat iets kan groeien

Van de week stuurde iemand mij het nummer ‘ik geloof’ van Jeroen van Merwijk, gezongen door ‘Vrienden zingen Jeroen’, dat hierbij mooi aansluit. Ik hoor het als een waagtocht om voor de goddelijke smaak te gaan. Voor de zomerse maaltijd die wij dan kunnen delen. Om je in te zetten voor een betere wereld, een beter seizoen, wat voor mij de zomer dan symboliseert. Wat mij betreft een aanrader om naar te luisteren.

Lodewieke Groeneveld, 1985, is predikant in Vrijburg en wat bijna niemand van haar weet is dat ze lang achter de bar van een hardrockcafé gewerkt heeft. Zij schrijft over het leven in Amsterdam en de zoektocht naar meer.