“Hoe heet God eigenlijk?” – Koos
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:17/06/2018
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

Tienerwerker Koos van BeelenHet is één van de spannende vragen waar Koos van Beelen (20) als student-trainee tienerwerk in de Nassaukerk mee te maken krijgt. “Het is mooi werk,” zegt hij: “onderdeel worden van het vertellen over Bijbel en God.” Wij vroegen hem wat zijn bijbaan zo bijzonder maakt.

Lekker uitproberen
Koos is enthousiast over zijn werk als student-trainee, dat is vanaf het begin van het gesprek al duidelijk. Sinds afgelopen september is hij tienerwerker in de Nassaukerk, en dat terwijl hij zelf nooit lid is geweest van een tienergroep. Hij vertelt dat hij met de tieners om de week op zondagochtend bij elkaar komt. De ene keer is dit ‘gewoon gezellig’ de andere keer is het een meer inhoudelijke bijeenkomst. “Aan het begin borduurde ik voort op wat mijn voorganger altijd deed, nu probeer ik steeds meer dingen uit en vaar ik mijn eigen koers. Met de inhoudelijk bijeenkomsten richt ik me meer op verschillende thema’s, in tegenstelling tot mijn voorganger die de Bijbelteksten van het leesrooster volgde”, vertelt Koos. “Ik behandel thema’s die ik belangrijk vind, zoals: bidden, naastenliefde en natuurlijk de feestdagen zoals Kerst, Pasen en Hemelvaart. Bij het bepalen van het thema gebruik ik input van de tieners. Zo vroeg een van de tieners een tijdje geleden: “Hoe heet God eigenlijk?”, dat kon ik dan mooi weer gebruiken voor een volgende bijeenkomst.”

Samen zoeken naar verbinding
Iets anders waar Koos veel mee bezig is, is de verbinding tussen de gemeente en de tieners. “Dit is iets waar de gemeente zoekende in is, al staan ze er wel erg open voor. Dat is heel fijn om te merken, ik ben zelf namelijk ook zoekende. Door verschillende dingen uit te proberen, merk ik wat wel en niet werkt. Met kerst zongen de tieners bijvoorbeeld een lied op de wijs van ‘All I want for Christmas’, dat werd heel goed ontvangen. Sowieso houden de tieners van muziek, dus daar gaan we als tienergroep binnenkort ook meer mee doen. Wie weet kunnen we binnenkort in een dienst wat anders dan muziek uitproberen, bijvoorbeeld een gebed of een lezing door een tiener. De enige voorwaarde is dat we de bijbel er bij blijven betrekken, maar daar ben ik het ook helemaal mee eens.”

Timmergebed
Het lijkt er op dat die verbinding tussen tieners en gemeente steeds meer tot stand komt. “De vorige keer had ik een groot kruis meegenomen. De tieners schreven hun gebeden op post-its en mochten die vervolgens op het kruis timmeren. Ze vonden dit natuurlijk erg leuk om te doen en ze schreven ook veel op. Aan het einde vroegen ze: ‘zullen we het kruis in de kerk zetten?’ Zo mooi dat ze zelf ook die verbinding met de gemeente zoeken!”

Samen met God
“Het allerleukste aan zijn werk vindt Koos toch echt het contact met de tieners. “Als er een lampje gaat branden en ze over dingen na gaan denken. Fantastisch om te zien hoe dat gaat en dat zij zelf vragen gaan stellen.” Als Koos over ongeveer twee jaar zijn traineeship afrondt, hoopt hij dat de tieners een plekje hebben kunnen vinden in de gemeente van de Nassaukerk. “Het zou gaaf zijn als de tieners goede herinneringen hebben aan de tienergroep en het liefst: dat ze nog steeds op de zondagen naar de Nassaukerk komen.” Koos benadrukt dat God hierbij niet vergeten mag worden. “Ik probeer me in mijn werk wel zo veel mogelijk door God te laten leiden. Ik neem mijn werk mee in gebed. Ik denk dat als ik mijn tienerwerk doe zonder God erbij te betrekken, het tienerwerk een stuk minder vruchtbaar zou worden.”

Tekst: Eva Bruggeman. Beeld: Suzanne Stoelinga