“Tieners zijn heel verfrissend!” – Jonne
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:19/06/2018
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

Tienerwerker Jonne KnevelTieneravonden organiseren, vrijwilligers aansturen, het contact tussen volwassenen en tieners coördineren en “af en toe nog wat extra’s”. Jonne Knevel (27) werkt sinds een jaar als tienerwerker in de Jeruzalemkerk. Lachend zegt ze: “ik ben er het afgelopen jaar achter gekomen dat ik organisatorisch best sterk ben.”

Na het afronden van haar studie ‘Godsdienst Pastoraal Werk’ begon voor Jonne de zoektocht naar een passende baan. Deze (passende) baan vond ze onder andere in het parttime traineeship van het Protestants Jeugdwerk Amsterdam. “Ik vond en vind tieners een hele leuke doelgroep”, begint Jonne. “Het is een kwetsbare groep met veel vragen waar ze best wel gesloten over zijn, niet eens per se bewust. Het is dan ook belangrijk dat ze mensen om zich heen hebben die daar oog voor hebben, naar ze omzien, leuke dingen met ze doen en hen kunnen helpen in hun ontwikkeling naar (geestelijke) volwassenheid. Bovendien zijn tieners heel verfrissend, omdat ze vaak een heel andere kijk op onderwerpen hebben. Ze verrassen je vaak!”

Leermomenten
Tijdens het traineeship is er veel ruimte voor persoonlijke en professionele groei. Lastige kwesties en casus in het werk als jeugdleiding kunnen dan ook maandelijks worden besproken tijdens de trainingsdagen. “Het is hartstikke leuk dat we als tienerwerkers met elkaar in contact komen. We kunnen dingen aan elkaar voorleggen en bespreken, waardoor ik niet in mijn eentje het werk aan het doen ben. Dat vind ik heel waardvol.”

Afgelopen jaar is Jonne ook achter persoonlijke leerpunten gekomen. “Ik merk dat ik moet groeien in het betrekken van andere mensen in de verantwoordelijkheid”, aldus Jonne. “Ik heb een hoog verantwoordelijkheidsgevoel, waardoor ik het moeilijk vind om dingen los te laten. Dit terwijl ik door dingen los te laten, mij ook op andere dingen zou kunnen focussen, bijvoorbeeld op mijn relatie met de tieners. Het contact met de tieners vind ik eigenlijk het allerleukst, lekker gek doen en zien dat ze het naar hun zin hebben. Zij zijn natuurlijk ook de groep waar ik het allemaal voor doe!”

Visie
Inmiddels is Jonne bijna een jaar ervaring binnen het tienerwerk rijker. Afgelopen jaar is ze veel bezig geweest met het nadenken over visie. “Ik vond het heel leerzaam en leuk om hier, samen met de vrijwilligers, over na te denken. Hierdoor kunnen we namelijk bewust stappen zetten en wordt het werk dat de vrijwilligers en ik doen meetbaar.” Nu de visie staat, hoopt Jonne komende jaren verder te investeren in de relatie met de tieners, de zichtbaarheid van de tieners in de gemeente en de groei in geloof. “Wanneer het traineeship over twee jaar stopt, hoop ik dat de tieners zichtbaar zijn in de gemeente en hun plek hebben gevonden. Bovendien hoop ik dat ze het geloof waardevol vinden en dit kunnen en willen delen met mensen om hen heen”.