Huiskamersfeer in Westerwijk
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:01/11/2017
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

Kindje met krijtjesElke dinsdag- en donderdagochtend is er een spelinloop in Westerwijk in Amsterdam West. Het is een warme plek waar veel expats komen, voorval vrouwen, met hun kinderen. Terwijl de kinderen spelen, ontstaan er mooie gesprekken tussen de ouders. Eva Bruggeman sprak Sophia Barmentlo, die de Playgroup regelmatig bezoekt, over haar ervaringen.

Westerwijk is een pioniersplek vanuit de Jeruzalemkerk. Boven de zaal waar onder andere de Playgroup wordt gehouden, is een leefgemeenschap. De bewoners zetten zich actief in voor kerk in Westerwijk, waar het project Playgroup onder valt.
“De gedachte van Playgroup is om de bezoekers even een moment van thuis te bieden. Een thuis voor vrouwen die opnieuw moeten zoeken naar hun wortels, in een land waar ze nog weinig mensen kennen en waarvan ze de taal niet spreken.” En dit lijkt te lukken! “Er heerst echt een huiskamersfeer, waar het altijd gezellig is”, aldus Sophia.

Zelf bezoekt Sophia de Playgroup om twee verschillende redenen. “Ik vind het leuk om contact te hebben met andere moeders. We wisselen bijvoorbeeld uit hoe je omgaat met gedrag van je kind. Daarnaast is het goed voor mijn eigen kinderen om ook met andere kinderen te spelen. Ze leren daarvan. De expats hebben dezelfde redenen om naar de Playgroup te komen: moeder zijn en gezelligheid.”

In hetzelfde schuitje
“De groep die komt is heel wisselend. Er is een vaste groep die altijd probeert te komen, maar er zijn eigenlijk ook altijd nieuwe mensen”, vertelt Sophia. De bezoekers komen uit verschillende landen en er wordt daardoor in allerlei talen gesproken.
“De bijeenkomsten voelen warm aan”, vervolgt Sophia. “De vrouwen voelen zich echt op hun gemak. Ze vinden het leuk om te komen. Zeker voor de expats is het heel fijn dat ze vrouwen spreken die in hetzelfde schuitje zitten. Het zijn allemaal moeders met kinderen in de leeftijd van 0-4. Er worden tips uitgewisseld over bijvoorbeeld leuke speeltuinen. De bezoekers maken elkaar wegwijs in Amsterdam. Daarnaast kunnen de vrouwen meteen wat Nederlands leren.”

Gelukkig
Sophia vertelt over wat ze vorige week zag gebeuren: “Een bezoekster was aan het facetimen met haar familie. Zij liet haar kindje zien dat aan het spelen was en ze vertelde dat ze zo gelukkig was. Ze had nog niet zo’n fijne plek in Amsterdam gehad als hier. Ik dacht: wat leuk dat je zo iets gezelligs kan delen met je familie, dat je op een nieuwe plek bent en kunt laten zien dat het goed gaat. Dat is waar de Playgroup voor bedoeld is.”

De Playgroup is elke dinsdag- en donderdagochtend van 10.00-12.00 uur in Westerwijk. Meer informatie vind je op hun website.

Tekst: Eva Bruggeman. Foto: Pexels.com