Matties in de kerk
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:10/03/2019
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

Regelmatig krijgt Jonne Knevel -tienerwerker in de Jeruzalemkerk- van tieners de vraag of zij een mattie voor hen wil regelen. In het geliefde mattie-project worden tieners gekoppeld aan jongvolwassenen uit de gemeente. Samen ondernemen ze activiteiten zoals koffiedrinken, hardlopen, bakken en films kijken. Jonne sprak doorgewinterde matties Jacobien (17) en Maria (34) over hun ervaringen van de afgelopen zes jaar. 

Hoe vinden jullie het om een mattie te hebben?
Jacobien: “Ik vind het heel leuk! We hebben veel plezier samen en ik leer veel van mijn mattie op het gebied van geloof en dingen die in het dagelijks leven gebeuren. De eerste keer dat we afspraken hebben we pannenkoeken gegeten, dit is inmiddels een traditie geworden! Haha”
Maria: “Ik vind het verrijkend om een mattie te hebben, het helpt mij om met een andere blik naar te kijken naar iemand in de kerk van een andere leeftijd. Ik voel een soort verantwoordelijkheid naar Jacobien toe en tegelijk hebben we een vriendschap opgebouwd.”

Wat is volgens jullie de meerwaarde aan het hebben van een mattie?
Jacobien: “Naast dat je heel veel plezier samen hebt, kun je ook veel van elkaar leren. Dat geldt voor beide kanten. Je leert een andere leeftijdscategorie kennen waar je anders niet zo snel mee in aanraking komt. Je leert de andere kant van de verhalen kennen, en dat lijkt mij heel goed! Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd hoe ik met bepaalde situaties om kan gaan die zich in mijn privéleven afspeelden.”
Maria: “Door middel van mattiecontact met Jacobien heb ik geleerd dat er ontzettend veel onder de oppervlakte speelt in het leven van iemand die een weg aflegt richting volwassenheid. Ik heb geleerd een om luisterend oor voor haar te zijn, om te bidden voor haar en mensen in haar leven die het moeilijk hebben en om belangrijke momenten van mijn leven met haar te delen, zoals de doop van mijn dochtertje. Jacobien heeft veel talenten en het is waardevol om haar belangrijke levenskeuzes te zien maken en haar van dichtbij op te zien groeien.”

Welke tips zouden jullie aan iemand mee willen geven die een mattie wil worden?
Maria: “Tieners zijn ontzettend druk, dat hoort bij de levensfase. Het gaat bij afspreken dan ook niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit. Én: appcontact is ook contact. Verder: houd de afspraken dicht bij jezelf en je mattie, doe dingen die je normaal gesproken ook leuk vindt. Dan kost het contact weinig moeite en bouw je een duurzame band op. Het zou mooi zijn als de tiener iemand heeft, naast zijn of haar ouders, om bij aan te kunnen kloppen als dat nodig is.”
Jacobien:  “Behandel elkaar zoals je zelf ook behandeld wilt worden. Bespreek wat je leuk lijkt om te doen en zoek naar overeenstemmingen. Maar het belangrijkste: geniet van elkaar! Sta open voor de jongere of oudere persoon en bedenk hoe gezegend je mag zijn met deze kans om een ander te mogen leren kennen.”

Tekst en foto: Jonne Knevel