Vacature predikant Oranjekerk

De Oranjekerk – wijkgemeente van Protestantse Kerk Amsterdam (PKA), in het hart van de Pijp – zoekt een

Predikant
32 uur per week (0,8 fte)

Onze kerk is een dynamische en gastvrije plek midden in Mokum; een herberg voor onze warme geloofsgemeenschap waar iedereen welkom is. Wij zoeken een predikant die ons inspireert vanuit een van harte doorleefd geloof, en die ons helpt om de verbinding met onze buurt te versterken. Is deze opdracht jou op het lijf geschreven? Dan maken we heel graag kennis met je.

Over ons
De Oranjekerk is een plek waar iedereen welkom is. Wij zien onszelf als trouw en gastvrij, vitaal en creatief, veelkleurig en inclusief, en als het om geloof gaat, nuchter en wat verlegen. De zondagse viering is belangrijk voor ons; het is een moment om op te laden, inspiratie op te doen en van het samenzijn met elkaar te genieten.

We zien het daarnaast als onze missie om op de buurt gericht te zijn en van betekenis te zijn voor bewoners van onze wijk, veelal dertigers en veertigers. Daarin willen we aansluiten op zingevingsvragen die bij hen spelen – vragen waar wij ons zelf vaak ook in herkennen. Wij hebben hier nog weinig ervaring mee, en verwachten daarbij een voortrekkersrol van onze predikant.

In de afgelopen jaren hebben we de exploitatie van het kerkgebouw sterk ontwikkeld, met als nieuwste toevoeging een rouwkamer. Onze professionele beheerder heeft daarin de leiding, maar op momenten is er behoefte aan theologische reflectie bij dit ondernemerschap.

Jouw takenpakket
Als predikant in de Oranjekerk verwachten we dat je:
… met toewijding de geloofsgemeenschap dient, vieringen leidt, pastoraat verzorgt, toerusting biedt en samenwerking bevordert;
… actief betrokken bent bij buurtbewoners, inspeelt op zingevings- en levensvragen en verbindingen legt en samenwerkt;
… theologisch reflecteert op het sociaal ondernemerschap.

Wat wij zoeken in een predikant
Past de rol van onze nieuwe predikant bij jou? Wij zoeken iemand die van harte gelooft; jouw passie voor het geloof inspireert anderen. In de zondagse vieringen vertaal je Gods woord op een begrijpelijke manier naar de huidige tijd, met aandacht voor maatschappelijke en ethische uitdagingen.

  • Het past bij je om een centrale rol te spelen binnen onze kerkgemeenschap. Je bent een motivator en biedt een luisterend oor aan de vele vrijwilligers met pastorale en diaconale taken. Je denkt mee over de juiste aanpak, bijvoorbeeld hoe we ouders met jonge kinderen beter bij de kerk kunnen betrekken. Je bent open-minded en inclusief, met respect voor diverse culturen, achtergronden, en de LHBTQIA+ gemeenschap.
  • Toegankelijkheid is voor jou vanzelfsprekend. Zowel kerkleden als niet-leden voelen zich welkom door jouw aanwezigheid. Je krijgt energie van activiteiten die de gemeenschap samenbrengen en contact met de buurt maken, en vindt mogelijkheden om aan die contacten ook betekenis te geven.
  • Begrip voor menselijke krachten en zwakheden, het vermogen om mensen te begeleiden in hun geloofsreis en veerkracht om met tegenvallers om te kunnen gaan zijn belangrijke eigenschappen. Kortom, we zoeken een verbindende kracht, enthousiast over samenwerking en optimistisch in uitdagende tijden.

Ons aanbod

  • Een aanstelling van 0,8 fte in het hart van de Pijp, waar de deuren bijna dagelijks openstaan;
  • Een vast dienstverband bij de Protestantse Kerk Amsterdam;
  • Ondersteuning en toerusting vanuit de werkgemeenschap voor predikanten van de Protestantse Kerk Amsterdam;
  • Als predikant ben je lid van de wijkkerkenraad van de Oranjekerk. In nauwe samenwerking met de kerkenraad bepaal je je prioriteiten en bewaak je je grenzen; we willen veel, en realiseren ons dat niet alles tegelijkertijd mogelijk is;
  • Er is een pastorie beschikbaar volgens de richtlijnen van de PKN. In het kerkgebouw is een werkruimte beschikbaar; wij stellen er prijs op dat de predikant op gezette tijden vanuit de kerk werkt.

Meer informatie & solliciteren
Ben jij degene die wij zoeken? Reageer dan uiterlijk 10 mei, via oranjekerkberoepingscie@gmail.com en geef samen met ons vorm aan de Oranjekerk als hart van de Pijp! Uitgebreide informatie over onze gemeente en onze visie vind je op onze website. Wil je meer weten? Bel dan met Marja Zijlstra (contactpersoon kandidaten, 06 28868784) of Annelies Bitang (voorzitter beroepingscommissie, 06 83908409).