Kies één woord waar je je een jaar lang op kunt focussen – Rosaliene Israël
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:10/02/2019
  • Laatste wijziging in bericht:01/06/2022

Goed nieuws voor wie net als ik geen ster is in goede voornemens en tot de conclusie is gekomen dat het ook dit jaar niet gaat lukken. Het initiatief ‘one word 365’ begrijpt het niet alleen, het biedt ook een alleszins eenvoudige oplossing. Weg met de goede voornemens die je in februari toch alweer vergeten bent. Kies één woord waar je je elke dag een jaar lang op kunt focussen. Dat staat voor wie je wil zijn en hoe je wilt leven. Hoe simpel kan het zijn?

Bladerend in het prachtige boek Woestijnvaders. Inspiratie voor nu ontmoet ik Antonius, een woestijnvader uit de 3e eeuw. De verhalen over Antonius getuigen van zijn jaloersmakende gave om in het alledaagse het bijzondere te zien. Als hij zich een keer met een groep monniken buiten het klooster ontspant en een jager zich daarover opwindt, vraagt Antonius hem tot drie keer toe zijn boog verder aan te spannen. Op de uitroep van de jager dat op deze manier zijn boog een keer gaat breken, antwoordt Antonius: ‘Inderdaad, de boog kan niet altijd gespannen zijn. Hetzelfde geldt voor het werk waarmee wij bezig zijn, de levensheiliging. Als ik te veel van de monniken vraag, bestaat de mogelijkheid dat op den uur iemand bezwijkt en breekt. Daarom laat ik af en toe de regels een beetje los.’

Hoe fijn zou het zijn om mijn neiging tot controle en perfectie op z’n Antonius’ af en toe te laten varen? Ik vind dat spannend; daarom zou mijn woord ‘durf’ zijn. De durf om los te laten, af en toe de teugels te laten vieren en te kijken wat er dan gebeurt. Met Aswoensdag op 6 maart begint de vastentijd. Een mooi moment om onze goede voornemens af te stoffen. Of om dat ene woord te kiezen, dat helpt om je te richten op een betere omgang met jezelf, je medemensen, de schepping, God. Welk woord  kies jij?

Bronnen: oneword365.com en ‘Woestijnvaders. Inspiratie voor nu’ door Mattias Rouw, Brandaan, 2018, pagina 94-98

Rosaliene Israël is scriba van de Protestantse Kerk Amsterdam