Vijf tips voor lockdownkerst met kinderen
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:21/12/2020
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

De kerstvakantie duurt lang dit jaar. Kerst in lockdown met kinderen thuis. Het kan een prachtige tijd zijn! We geven je vijf tips om er samen iets moois van te maken.

Tip 1: kijk het kerstverhaal

Wat is kerst eigenlijk? Een paar dagen vrij in de mooiste tijd van het jaar. Maar het is meer. Op kerst herdenken christenen de geboorte van Jezus, meer dan 2000 jaar geleden. Een verhaal over de kracht van het kleine en kwetsbare. De kinderen van de Jeruzalemkerk hebben dit in het filmpje hieronder prachtig nagespeeld.

Tip 2: knutsel de kerststal

Het enige dat je er voor nodig hebt is een (schoenen)doos, papier en kleurpotloden of viltstiften. Dat moet zelfs in lockdown nog te regelen zijn. Met deze knutselactiviteit zijn je kinderen zo een uur zoet. Download de figuren via de knop hieronder en print ze. Veel plezier!

Tip 3: verhalen lezen of luisteren

Lockdownkerst leent zich om weer eens ouderwets een verhaal te lezen of -luisteren. In je eentje of met elkaar.  Klik hier voor verhalen van Amsterdamse bodem. 

Tip 4: film kijken

Lekker samen onder een dekentje film kijken hoort toch ook bij de kerstvakantie? 

Een strenge winter in zijn woonplaats Brighton inspireerde de Britse illustrator Raymond Briggs tot het maken van The Snowman. Het boek werd in 1978 gepubliceerd. Hoofdpersoon is James, een jongetje dat als er een dik pak sneeuw is gevallen een sneeuwpop maakt. James is er zo trots op dat hij ’s nachts uit bed stapt om zijn creatie te bekijken. Wanneer de klok 12 uur slaat komt de sneeuwman tot zijn verbazing tot leven. James laat hem zijn huis zien, waarbij ze heel stil moeten doen zodat zijn ouders niet wakker worden.

Bekijk de film hieronder.

Tip 5: koekjes bakken

Wat je met alle bovenstaande activiteiten niet voor elkaar krijgt, lukt je met koekjes bakken wel: je huis gaat naar kerst ruiken! Gelukkig zijn de supermarkten nog open, dus dit moet lukken. Ook leuk: verdeel koekjes over glazen potjes of mooie zakjes en deel ze met een kaartje erbij uit aan buren of familie.

Klik hier voor onze tips voor jou (als je geen kinderen hebt of als ze op bed liggen ;-)).