Vijf tips voor lockdownkerst
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:21/12/2020
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

Eerst was het zoom- en blokjeskerst, toen werd het lockdownkerst. De mogelijkheden om kerst te vieren zijn dit jaar beperkt. Bijna alles is anders en toch kan er veel; als je maar een beetje creatief bent. Vijf tips om van kerst 2020 toch iets moois te maken.

Tip 1: denk om

Misschien past het kleine juist wel heel goed bij het kerstverhaal. Het kerstkind was ook klein en toch is zelfs onze jaartelling op de geboorte van dat kind gebaseerd. Stacey Krom, student-trainée bij de Protestantse Kerk Amsterdam: ‘Ik daag je uit om deze kerst op zoek te gaan naar grootsheid in kleine dingen. Bijvoorbeeld in het eten dat je vader heeft gemaakt, of de schaterlach van je zusje die heel hard lacht om een grap die zij zelf heeft gemaakt.’

Tip 2: kleinschalige activiteiten

Er zijn in Amsterdam talloze creatieve initiatieven ontstaan die de grote kerstbijeenkomsten vervangen. Online gebeuren er de mooiste dingen. Maar niet alleen online! Ook ‘in real life’ is er nog veel mogelijk. Samen naar muziek luisteren onder de kerstboom bijvoorbeeld. Of een wandeling met warme drank in tweetallen. Of een kerk binnenlopen voor een stiltemomentje bij een kerststal. Via de knop hieronder kom je bij alle activiteiten van de Protestantse Kerk Amsterdam.

Tip 3: verhalen lezen of luisteren

Kerstfeest is gebaseerd op een verhaal van 2000 jaar oud. En in die twee eeuwen zijn er talloze verhalen bijgekomen. Lockdownkerst leent zich om weer eens ouderwets een verhaal te lezen of -luisteren. In je eentje of met elkaar.  Klik hier voor verhalen van Amsterdamse bodem. 

Tip 4: een goed gesprek

Bas van der Graaf, predikant bij de Protestantse Kerk Amsterdam: ‘Zie kerst als een vorm om stil te staan bij dingen die er echt toe doen. Daar hebben we behoefte aan. Benut het kader en het verhaal van kerst om daarover met jezelf en elkaar in gesprek te gaan.’

Om je een beetje op weg te helpen hebben we een aantal vragenkaartjes voor je gemaakt. Je kunt ze downloaden en uitknippen en bijvoorbeeld bij het kerstdiner naast ieders bord leggen. 

Tip 5:

Misschien ben je gewend op kerstavond of Eerste Kerstdag naar de kerk te gaan. Of misschien juist niet. Covid-19 heeft ervoor gezorgd dat bijna alle Amsterdamse kerken hun vieringen online uitzenden. Het kan natuurlijk niet op tegen het échte samenzijn, maar het hééft voordelen. Je hoeft dit jaar niet in de kou in de rij te staan en je kunt kiezen wat bij jou past. Via de knop hieronder kom je bij een overzicht van al onze vieringen. Hieronder alvast een adventsviering vanuit de Jeruzalemkerk met stadspredikant Tim Vreugdenhil.

Heb je kinderen? Klik hier voor onze tips voor lockdownkerst met kids.