“Het voelt als thuis” – Janine
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:22/05/2017
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

Janine Hoogendoorn is jongerenwerker bij De Binnenwaai op IJburg

Wie ben je?
Vorig jaar behaalde ik mijn bachelor religiewetenschappen. Van jongs af aan ben ik al geïntrigeerd door de verschillende vormen van geloofsbeleving. Mijn gereformeerde opa en oma die altijd een hoedje droegen gingen heel anders met het christendom om dan de evangelische school waar ik later op zat. Maar bij beiden speelt het een substantiële rol. Het bepaalt je waarden en normen, speelt een grote rol bij het invullen van je dag. Dat wilde ik onderzoeken en nu ik meer ontdek, is de drang naar extra kennis onverminderd groot.

Wat doe je?
Om te sparen voor mijn master en bedenktijd te nemen om een afstudeerrichting te bepalen, nam ik de functie voor jongerenwerker aan bij De Binnenwaai op IJburg. Rock Solid noemen we de tienerclub waarmee ik werk. Dat vind ik zo leuk, dat ik me soms afvraag waarom ze me betalen.
Gemiddeld zitten de tieners naast deze tweewekelijkse activiteit op drie andere clubs en hebben ook nog eens heel veel huiswerk te verstouwen. Ze weten daar heel volwassen mee om te gaan. Maar meestal moet al het andere wijken voor school tijdens een examenperiode.

Wat is je missie?
De prestatiedruk die heerst op school en in de clubs voelen de jongeren op hun schouders drukken. Ik wil hen graag laten weten dat ze geliefd zijn. Ze zijn meer dan hun prestaties.

Wat is je favoriete kerk in Amsterdam?
Ik ben Amsterdam nog aan het ontdekken. De Keizersgrachtkerk vind ik heel mooi. Maar De Binnenwaai blijft favoriet. Het is namelijk precies zoals in mijn ogen een kerk moet zijn, een plek met een buurtfunctie. Er is altijd wel iemand aanwezig, er staat een pan te pruttelen, kinderen rennen heen en weer en soms loopt er zelfs een hond. Het voelt als thuis zijn.

Tekst: Guido Attema. Beeld: Janine Hoogendoorn