Hannie Kraan is vertrouwenspersoon van de Protestantse Kerk Amsterdam
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:18/09/2018
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

Wie is zij?
‘Mijn volledige naam is Hendrika Adriana Kraan, roepnaam Hannie. Ik ben getrouwd, moeder en oma. Ik werk sinds 2006 als zelfstandige (kracoconsult.com) en geef trainingen aan groepen en coaching aan individuen. Regelmatig verzorg ik bijscholingen voor vertrouwenspersonen in het bedrijfsleven. Ten slotte ben ik zelf ook vertrouwenspersoon, onder andere bij een grote christelijke organisatie voor gehandicaptenzorg en nu ook voor de Protestantse Kerk Amsterdam. Naast mijn betaalde werk ben ik vrijwillig coördinator rouwondersteuning en vriendschappelijk contact bij Humanitas. Ik ben ook taalmaatje van een man uit Eritrea. Als hobby regisseer ik bij een amateur toneelgroep en speel ik accordeon.’

Heb je in je werk ervaring met het werken met mensen uit kerken?
‘Ik ben een vaste coach in het christelijk voortgezet onderwijs en werk daar met mensen uit diverse christelijke
richtingen. Ook kerk en geloof zijn daar bij coaching altijd een thema. Bijvoorbeeld als men zich niet of juist wel gesteund
voelt door gebed/geloof en/of door de gemeente. Zelf ben ik roomskatholiek opgevoed en getrouwd met een van huis uit gereformeerde man. Mijn geloof in de rooms-katholieke kerk is iets te veel op de proef gesteld. Ik bezoek nu de protestantse kerk.’

Wat maakt dat je vertrouwenspersoon van de Protestantse Kerk Amsterdam wilt zijn?
‘In het verleden heb ik gewerkt als vertrouwenspersoon voor SMPR (Interkerkelijk meldpunt seksueel misbruik in de kerk). Daar ging het alleen over seksueel misbruik in pastorale relaties. Toen mij werd gevraagd om vertrouwenspersoon (VP) in Amsterdam te worden, heb ik niet geaarzeld. Ongewenst gedrag – zoals pesten, (seksuele) intimidatie en agressie – komt helaas in meerdere organisaties voor met een grote impact voor slachtoffers. Als VP kun je mensen helpen door ongewenst
gedrag bespreekbaar te maken en te helpen beëindigen. Ook kun je helpen met het indienen van een klacht als het slachtoffer daarvoor kiest. De VP laat de regie bij het slachtoffer, die maakt de keuzes met behulp van de deskundigheid (inhoud en proces) van de VP.’

Is dat nu echt nodig, zo’n vertrouwenspersonen?
‘In deze tijd van #metoo is er volop aandacht voor ongewenst gedrag. Misschien vragen mensen zich af waarom de kerk met deze hype mee doet door een vertrouwenspersoon aan te stellen. Persoonlijk vind ik dat het van een groot  verantwoordelijkheidsgevoel getuigt dat de Protestantse Kerk Amsterdam er alles aan wil doen om mensen zich veilig te laten voelen in hun kerk. Niet alleen in pastorale relaties, maar in alle relaties die er binnen kerkverband zijn. De VP is een van die schakels.’

Kerk in Mokum – september 2018
Tekst: Hanna van Dorssen. Foto: Marloes van Doorn