Samen zoeken: kindernevendienstmethode
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:02/03/2019
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

Kinderen spelen samen een spel tijdens de kindernevendienstDe kindernevendienstmethode in de Regenbooggemeente in Nieuw-West was een beetje saai, concludeerden zowel leiding en kinderen. Daarom was het tijd voor wat nieuws. Samen gingen ze op zoek. De leiding deed het voorwerk, de kinderen mochten de methode testen en hun ongezouten mening geven. 

“We merkten als leiding dat de kinderen een beetje verveeld waren van alle tekeningen en daardoor niet zo actief waren”, begint Mirjam Kok- kindernevendienstleider- als ik haar vraag naar de wijze waarop ze de kinderen hebben betrokken bij het uitkiezen van de kindernevendienstmethode. “Bovendien misten we de Bijbelse boodschap. We wilden graag een methode die de kinderen leuk vonden en waar ze wat van konden leren. Daarom hebben we als leiding rondgekeken en rondgevraagd naar goede methodes. Vervolgens hebben we proefsessies ingepland waarbij we na afloop met de kinderen in gesprek gingen over hun ervaringen. Bij de eerste methode, Bijbel Basics, waren ze meteen enthousiast.”

Ondanks het enthousiasme wilden zowel leiding als kinderen ontdekken of er niet een nóg betere methode voorhanden was. Daarom bezochten de kinderen samen met de leiding de kinderinspiratiemiddag van de Protestantse Kerk Amsterdam. “We zijn naar drie workshops geweest, om te kijken of er nog meer leuke methodes waren”, vertelt Eline, 12 jaar en trouwe bezoeker van de kindernevendienst. “Er waren veel leuke workshops, maar we vonden Bijbel Basics toch wel écht het allerleukst. Bij Bijbel Basics beginnen we altijd met iets actiefs zoals een spelletje. Daarnaast doen we een knutselwerk of puzzel dat past bij het verhaal, soms allebei als we genoeg tijd hebben. Alle kinderen vinden het leuk: de jonge en de oude kinderen”.

Zowel Mirjam als Eline kijken tevreden terug op de samenwerking. “Uiteindelijk is de kinderdienst toch voor de kinderen”, stelt Eline terecht. “Het was fijn om mee te denken en het uitzoeken ging ook best wel makkelijk. Volgens mij is de leiding ook blij dat we nu een methode hebben die wij als kinderen leuk vinden”. Dat bevestigt Mirjam: “Het is mooi om te zien dat de kinderen er wat van opsteken en dat ze met enthousiasme naar de kerk komen. Ze zijn actiever geworden en hebben zin in de kindernevendienst.”

Hun advies voor andere kerken? Eline: “Ik zou zeggen dat andere kerken ook kinderen moeten laten meebeslissen, want de kinderen moeten bijna iedere zondag naar de kinderdienst. Het is fijn als je dan iets leuks hebt!” Mirjam: “Kinderen laten meedenken en meebeslissen maakt dat ze meer betrokken zijn. Bovendien houdt het mijzelf scherp: wat spreekt ze aan en wat geven we ze mee?”

Tekst: Suzanne Stoelinga
Foto: Mirjam Kok