Scholingsdag Organisten
  • Berichtcategorie:Archief
  • Bericht gepubliceerd op:15/01/2019
  • Laatste wijziging in bericht:23/02/2022

De Orgelcommissie van de Protestantse Kerk van Amsterdam organiseert een

Scholingsdag voor organisten

op zaterdag 30 maart 2019, in de Muiderkerk Linnaeusstraat 37, Amsterdam, van 10.30 – 16.00 uur.
Kosten 30 euro, inclusief lunch. Opgave bij Flip Noordam, pc.noordam@planet.nl, 0683653140.

Ochtendprogramma
Docent: Jos van der Kooy.
Onderwerpen: voorbereiding van een kerkdienst, het maken van voorspelen.

Een goede voorbereiding van de kerkdienst is van essentieel belang. Wat zijn de te zingen liederen, wat zijn de teksten, wat zijn de melodieën, enz. Jos van der Kooy, al ruim 50 jaar kerkorganist, bereidt zijn diensten in de Westerkerk in Amsterdam nog steeds grondig voor, en wil graag zijn ervaringen met ons delen.

Het maken van een goed voorspel is voor organisten altijd weer een uitdaging. Van primair belang is dat aan de gemeente duidelijk wordt gemaakt hoe de melodie van een lied klinkt, maar ook het tempo is van belang. Ook wil je het karakter van de tekst graag laten opklinken in je voorspel. Gelukkig zijn er veel goede voorbeelden. Maar zo’n voorbeeld is er niet altijd en bovendien is het leuk om je eigen voorspel te maken. Jos van der Kooy is een meester van de improvisatie en bovendien een uitstekend docent. Vele organisten hebben zijn workshop “Begeleiden en improviseren” al eens meegemaakt en zijn geïnspireerd weer naar huis gegaan. Ook vandaag wil hij ons graag laten horen hoe je een voorspel maakt, maar vooral ook wil hij ons aan het werk zetten, en nodigt hij ons uit om het zelf eens te doen.

Middagprogramma
Docent: Christiaan Winter.
Onderwerp: hoe om te gaan met lastig zingbare melodieën, waaronder liturgische gezangen (Onze Vaders, enz.)

In het Nieuwe Liedboek komen ook flink wat liederen voor die lastig(er) zingbaar zijn. Niet altijd is een cantorij beschikbaar om dergelijke liederen te ondersteunen. Hoe pak je dat als organist dan aan, hoe krijg je de gemeente mee? Christiaan Winter heeft een ruime ervaring in het “meenemen van de gemeente” in wat moeilijker melodieën. Hij (opgeleid als organist en als cantor) was vele jaren werkzaam in de Oude Kerk in Amsterdam, en ook is hij componist van een flink aantal van liederen in het Liedboek . Graag wil hij ons in zijn ervaring laten delen. Uiteraard biedt hij graag ook de gelegenheid om “het zelf eens te proberen”.

Docent: Henk Kooiker.
Onderwerp: technische aspecten van het orgel.

Voor een organist is het van belang ook enigermate op de hoogte te zijn van de technische aspecten van het kerkorgel. Wat is de aard van de registers, hoe zien de pijpen eruit, hoe stem je een tongwerk, hoe zit het met de verschillende mechanieken, en hoe worden die bijgeregeld. Het belang van een goede beheersing van de klimatologische omstandigheden. Henk Kooiker, adviseur voor orgelzaken van de Orgelcommissie van de Protestantse Kerk van Amsterdam (en organist) zal een inleiding verzorgen en ons het een en ander laten zien.